Tanjug

Borča i Kotež: Socijalna pomoć za potopljene kuće

Autor:

U mesnim zajednicama Borča i Kotež u beogradskoj opštini Palilula danas se od 9.00 17.00 primaju zahtevi građana sa leve obale Dunava koji su pretrpeli štetu u poplavama, a žele da apliciraju za pomoć.

1
A- A A+
poplava, poplave, Ovča, poplava u Ovči Foto: Kurir/Mondo

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu, Nataša Stanisavljević, kaže za RTS da su sve gradske službe na terenu i rade sve kako bi se pomoglo građanima na levoj obali Dunava koji su pretrpeli štetu od nevremena.

"Mi smo se u roku od pet dana organizovali zajedno sa Centrom za socijalni rad kako bi se u ovim mesnim zajednicama danas, ali i za vikend ako bude bilo potrebno, primali zahtevi sugrađana. Cilj je da se obradi što veći broj zahteva kako bismo mogli da reagujemo i pomognemo", rekla je Nataša Stanisavljević.

U BORČI KATASTROFA: Spasioci izvukli sedmoro ljudi

Kako prenosi gradski Sekretarijat za informisanje, ona je, kada je reč o beskućnicima o kojima se brine Grad Beograd, istakla da postoje primarni i sekundarni, jedni nemaju nikakav krov nad glavom, a drugi imaju neadekvatno stanovanje.

"Prema popisu iz 2011. godine, na teritoriji cele Srbije ima 445 registrovanih beskućnika, od toga 164 u Beogradu. Mi smo samo u toku prošle godine imali preko 3.000 zahteva ljudi koji su prošli kroz Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici. Neki od njih su tu po nekoliko dana, a neki samo dođu dnevno da se istuširaju, po hranu, odeću i obuću koja im je tu dostupna", rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je naglasila da građani moraju da znaju da je sistem socijalne zaštite tu da pomogne ljudima i da svako ko se obratio za pomoć Centru za socijalni rad ili Prihvatilištu za odrasla i stara lica dobio je neku vrstu pomoći.

Ona je dodala da je sistem socijalne zaštite spreman da reaguje i na visokim temperaturama i da građani mogu da pozovu kol centar Gradskog centra za socijalni rad, ili da se obrate Prihvatilištu za odrasla i stara lica kao i Sekretarijatu za socijalnu zaštitu jer su svi tu u kordinaciji da pruže adekvatnu pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti