• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proizvodimo manje ali izvozimo više

Izvor MONDO/Agencije

Srpska ekonomija se nalazi u neobičnom raskokraku - industrijska proizvodnja je malo pala, ali je izvoz lepo porastao. Nažalost, rast uvoza je još viši, podaci su zvanične statistike za maj mesec.

Industrijska proizvodnja je u maju 2019. godine, u odnosu na isti mesec 2018. godine, bila manja za 0,6 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Od januara do maja ove godine, u poređenju sa istim periodom 2018. godine, industrijska proizvodnja je bila manja ;za 1,3 odsto.

U maju ove, u poređenju sa istim mesecom 2018. godine, zabeležen je pad od 1,6 odsto u prerađivačkoj industriji, a rast od 3,7 procenata u snabdevanju električnom energijom i gasom, kao i u rudarstvu od 2,2 odsto.

Poredeći po namenskim grupama, u maju 2019. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, došlo je do pada u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju (5,9 odsto) i kapitalnih proizvoda (0,3 odsto), dok je rast zabeležen u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju (4,7 odsto), intermedijarnih proizvoda, osim energije (1,7 odsto).

Obim industrijske proizvodnje u maju 2019. godine, u odnosu na maj 2018, opao je u 16 oblasti koje sa 50 odsto učestvuju u strukturi industrijske proizvodnje, dok je rast zabeležen u 13 oblasti.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u maju 2019. godine, u odnosu na isti mesec lane, imale su proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvodnja pića, proizvodnja derivata nafte i proizvodnja odevnih predmeta.

IZVOZ LEPO RASTE, ALI UVOZ PREBACUJE

Što se tiče spoljnotrgovinske razmene za mesec maj, izvoz Srbije je iznosio 1,57 milijardi evra, što čini povećanje od 11,6 posto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je uvoz bio vredan 2,08 milijardi, i veći je za 14,5 procenata.

Za pet meseci 17 milijardi evra trgovine

Ukupna spoljnotrgodinska robna razmena Srbije u periodu januar - maj ove godine porasla je za 9,7 odsto na 16,67 milijardi evra. Pritom je izvoz povećan za 8,3 procenta, a uvoz za 10,8 posto u odnosu na isti period prošle godine. Izvezeno je robe u vrednosti 7,08 milijardi evra, a uvezeno za 9,58 milijardi, tako da deficit iznosi 2,5 milijarde evra, što je povećanje od 18,8 odsto u poređenju sa periodom januar-maj 2018. godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Prema desezoniranim podacima, majski izvoz je porastao u odnosu na april za 5,1 odsto, a uvoz za 4,2 procenta.

Pokrivenost uvoza izvozom je 73,9 procenata i manja je nego u uporednom lanjskom periodu, kada je iznosila 75,6 odsto.

Izraženo u dolarima, ukupna robna razmena za svetom je u prvih pet meseci iznosila 18,83 milijarde dolara, što je porast od 1,6 posto na godišnjem nivou.

Izvoz je "težio" 8,0 milijardi dolara, što čini porast od 0,2 odsto međugodišnje, a uvoz je iznosio 10,83 milijarde, i veći je za 2,6 procenata. Deficit, u iznosu 2,82 milijarde dolara, povećan je za 9,8 procenata.

Najveće učešće u izvozu Srbije imao je Region Vojvodine (34,2%), a u uvozu Beogradski region (46,5%).

Spoljnotrgovinska robna razmena je bila najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 63,7 odsto ukupne razmene.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

CrazyHorse

Prostim recima objasnjeno: Dolazi investitor i podize fabriku od temelja za godinu dana. Zgradu napravice od materijala iz Srbije, to ne mora uvozi. Ali masine uglavnom mora. Masine koje je uvezao javlja nam se kao “uvoz”. Ta fabrika radi i polako povecava proizvodnju, koja je uglavnom fokusirana na izvoz. Kako raste njihov izvoz, tako raste i “izvoz” na nivou cele drzave. Ovo je jedan normalan proces, nista strasno.

Sta bre

Sve ce vise da pada jer nam je glavni izvoznicki proizvod mladi i sposobni ljudi

special image