mondo.rs

Stihovi Dare Bubamare u Muzeju savremene umetnosti!

Autor:

Stihovi pesme "Zidovi" pevačice Dare Bubamare našli su se na izložbi "Ženske priče" u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

Stihovi Dare Bubamare u Muzeju savremene umetnosti! Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Stihovi pesme koju je popularna folkerka otpevala pre desetak godina, inspirisali su mladu umetnicu Nadeždu Kirćanski. Dara Bubamara još nije stigla da poseti izložbu, ali je "izuzetno srećna što su baš stihovi njene pesme završili na zidovima kulturne institucije".

"Mogu samo da kažem da sam jako srećna zbog toga. Lepo je kada ste nekome poslužili kao inspiracija", rekla je Dara Bubamara za "Alo", a mlada autorka je objasnila zašto je baš odabrala njenu pesmu.

"Ovi zidovi duše imaju više nego mi' je pozajmica stiha iz pesme Dare Bubamare s malom izmenom na kraju. Iskoristila sam tekst pesme uz koju je moja generacija odrastala kao opšte mesto popularne kulture. Ovako izvučen iz konteksta i delimično izmenjen, tekst se čita kao pokazatelj odnosa u društvu. Želela sam da pokažem da institucije nemaju uvek sluha za popularnu kulturu jer su često zatvorene i zaštićene u društvenom mehuru koji je oko njih formiran", objasnila je Kirćanski i dodala:

"Krenula sam od pesme koja je svojom popularnošću postala deo kolektivnog sećanja, tako da je ovo bila neka vrsta eksperimenta u kom se kroz jedan takav ključ komunicira neka druga vrsta sadržaja".

Pogledajte MONDO prilog s Darom:

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti