mondo.rs

U ovim situacijama OBAVEZNO perite ruke

Autor:

Evo u kojim situacijama najlakše dolazi do zaraze, a može se sprečiti jednostavnim pranjem ruku...

U ovim situacijama OBAVEZNO perite ruke Foto: Guliver/Getty images, AlexRaths

Redovno pranje ruku je, može se reći, osnovno pravilo higijene. I sigurni smo da redovno perete ruke, ali novo istraživanje je pokazalo da čak i ljudi koji razumeju važnost higijene, ne umeju baš dobro da procene vreme i situacija u kojma je ona najvažnija.

Prema rezultatima studije sprovedene u Velikoj Britaniji, gotovo četvrtina ispitanika smatra da higijena u kući nije baš toliko važna i da deca treba da budu izložena prljavštini kako bi ojačala imunitet.

Ta teorija je nedavno "pala u vodu" jer su stručnjaci dokazali da ne postoji "previše čisto", a kako bi pomogli ljudima, naveli su i ključne situacije u kojima obavezno treba da peru ruke jer upravo u tim prilikama najlakše šire bakterije.

Nimalo iznenađujuće, ruke obavezno treba da perete prilikom obrade i pripreme sirove hrane, jedenja prstima, upotrebe toaleta, kašljanja, kijanja i istresanja nosa, razvrstavanja prljavog veša, brige o životinjama, iznošenja smeća, ali i brige o bolesnim ukućanima, posebno ako povraćaju ili imaju dijareju.

Povezano

Sve vesti