mondo.rs,Tanjug

Najveći požar u Španiji ikada, izazvao ga kokošiji izmet

Autor:

Veliki šumski požar na severoistoku Španije stavljen je pod kontrolu posle tri dana. Neverovatna činjenica - izazvao ga je kokošiji izmet.

2
A- A A+

vatrogasci Foto: Tanjug/AP Photo/Jordi Borras

Španske vlasti obuzdale su danas šumski požar u Kataloniji, najveći koji je izbio u tom regionu u poslednjih 20 godina.

Zvaničnici, međutim, upozoravaju da bi vetar i prognozirane visoke temperature od 40 stepeni mogle ponovo da dovedu do razbuktavanja vatre, prenosi AP.

Više od 600 vatrogasaca i šest aviona borilo se protiv požara u Kataloniji, s obzirom da se očekuje da će Španiju pogoditi vrhunac vrućine, sa očekivanim temperaturama koje prelaze 40 stepenai Celzijusa, preneo je AP.

Zvaničnici kažu da su niže temperature preko noći omogućile spasiocima da uspore napredovanje požara, za koji vlasti kažu da je najgori požar u ovom regionu tokom proteklih 20 godina jer je 20.000 hektara brdovitog terena u opasnosti.

Istražitelji veruju da je požar započeo spontanim izgaranjem gomile kokošjeg izmeta na stočnoj farmi.

Glavni inspektor Žosep Antoni Mur izjavio je juče na konferenciji za novinare da je gomila kokošjeg izmeta postajala sve toplija dok je fermentisala, a onda je plamen zahvatio okolnu vegetaciju, izveštava privatna novinska agencija Evropa Preš.

Mikel Buč, regionalni ministar unutrašnjih poslova, zatražio je od građana da budu izuzetno oprezni u šumskim područjima.

On je rekao da su vatrogasne službe u putpunosti angažovane i da ne mogu da dozvole da se pojavi još jedan požar

Tagovi:

Povezano

Sve vesti