mondo.rs,MONDO/Agencije

Pretnje iz Jadrana: OVO je opasnije od morskog psa!

U Jadranskom moru je, uoči početka turističke sezone nekoliko puta viđen morski pas, ali stručnjaci kažu da on nije razlog za paniku...

34
A- A A+
plaža more Herceg Novi Savina jadran turisti turizam Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Više problema mogli da naprave vatreni crv, pauk žutac, meduze, morske sase i ježevi.

Saradnik Instituta za okeanografiju Pero Ugarković rekao je da je Jadransko more jedno od najbezbednijih za kupanje, kao i da se najčešće povrede dogode pri "susretu" sa morskim ježom, prenosi Index.

"Jako bitno je da se bodlja ostavi pod kožom dva-tri dana da se stvori upalni proces oko bodlje i ta će tečnost pomoći da bodlja sama izađe. Ako pokušamo da izvadimo na silu, deo bodlje će ostati pod kožom i tada može doći do nekih trajnih komplikacija", rekao je on.

Pažnja: Otrovna džinovska meduza u Jadranskom moru!

On navodi da je u poslednje vreme u severni Jadran došla jedna nova životinja - vatreni crv, koja po svom telu ima puno otrovnih čekinja koje mogu da izazovu peckanje koje traje i nekoliko sati.

Izvor: YouTube/Ken Schmud

U Institutu za biologiju mora kažu da se vatreni crv ne sme dodirivati, ali da neki kupači, poneseni lepim izgledom crva, tu lekciju nauče na mnogo bolniji način.

Horor na letovanju: TRI AJKULE rastrgle devojku (VIDEO)

"Crv je građen od brojnih članaka sivo plavičaste boje koji su međusobno odvojeni svetlo žutom linijom. Na bočnim stranama svakog članka nalaze se crvenkaste, razgranate škrge i bele hitinske čekinje koje su veoma tanke, ali čvrste, i na sebi nose neurotoksin koji prilikom kontakta s kožom izaziva razne iritacije koje traju i po nekoliko sati. Pre svega dolazi do crvenila, svraba, bola, u težim slučajevima utrnosti i ukočenosti dela tela, drhtanja i pospanosti", rečeno je u Institutu.

ALARM! Masovni pomor školjke periske u Jadranu

Od mogućih opasnosti u Jadranskom moru živi i pauk žutac, sitna riba koja živi na peščanim plažama i ima otrovnu bodlju na leđima.

"Sreća pa se nagazi tabanom, gde je koža zadebljana, i nikad nema ozbiljnijih problema. Ako ste hodali po peščanoj plaži i nešto vas je ubolo, uronite nogu u vrući pesak ili vruću vodu. Temperatura iznad 40 stepeni će neutralizovati otrov", rekao je Ugarković.

Povezano

Sve vesti