mondo.rs,MONDO/Agencije

ISTORIJA: Tramp ušao na teritoriju Severne Koreje! FOTO

Predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un rukovali su se jutros u demilitarizovanoj zoni na granici Severne i Južne Koreje. Tramp je postao prvi američki predsednik koji je kročio na tlo Severne Koreje!

ISTORIJA: Tramp ušao na teritoriju Severne Koreje! FOTO Foto: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Sa osmehom na licu i ispruženom rukom, predsednik SAD Donald Tramp dočekao je lidera Severne Koreje Kima Džonga Una na jako utvrđenom položaju u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dve Koreje, a potom je Tramp postao prvi aktuelni američki predsednik koji je kročio na severnokorejsko tlo.

Tramp je jutros stigao u Panmundžom, u demilitarizovanu zonu na granici dve Koreje, a Kim je u poslednjem trenutku prihvatio iznenedani poziv američkog predsednika da se sastanu.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:"Ovo je istorijski trenutak. Preći ovu liniju je bila velika čast", izjavio je Tramp dodavši da je ovo i veliki dan za ceo svet.

Izvor: NBC news/YouTube

"Lepo je videti te ponovo, nisam očekivao da ću te ovde videti", poručio je Tramp Kimu.

Kim nije krio oduševljenje susretom i smatra da je sastanak iskaz volje da se eliminišu svi "nesrećni događaji iz prošlosti i otvori nova budućnost".

Kazao je da je bio iznenađen kada je dobio poziv za sastanak od predsednika Trampa u subotu.

Uprkos tome što je Tramp prvobitno planirao da sa Kimom provede samo dva minuta, susret se pretvorio u razgovor koji je trajao oko 50 minuta.

Iz Pjongjanga je ranije saopšteno da je Kim prihvatio Trampov predlog za sastanak u pograničnom selu Panmundžom.

Tramp: Severna Koreja bi mogla da bude ekonomska sila

Uoči samog sastanka sa Kimom, južnokorejski predsednik je to nazvao "istorijskim promenama".

Povezano

Sve vesti