mondo.rs

Ne perite kosu svakodnevno!

Autor:

Frizer otkriva koliko često treba da perete kosu, u odnosu na tip kose.

Ne perite kosu svakodnevno! Foto: Guliver/Getty Images/Choreograph

Frizer Barni Martin kaže da niko ne bi trebalo da pere kosu svakodnevno, a evo koliko često treba prati koji tip kose.

Masna kosa

Ako imate masnu kožu, verovatno vam se i kosa brže masti. Barni savetuje da kosu u tom slučaju perete svaki drugi dan, a da između toga, ako ima potrebe, samo operete kosu vodom i eventualno koristite šampon za suvo pranje.

Svakodnevno pranje kose skida prirodna ulja, što nije dobro.

Gusta, kovrdžava ili talasasta kosa

Ako vam je kosa gusta, talasasta ili kovrdžava, trebalo bi da je perete svaki treći dan. Ukoliko kosu perete češće od toga, lako će postati dehidrirana i suva.

Opet, ako ima potrebe, danima kada ne perete kosu možete da je isperete samo vodom, bez šampona. I bilo bi dobro da koristite balzam, kako ne biste isušili dlaku.

Tanka kosa

Ne perete li dovoljno često tanku kosu, izgledaće spljošteno, ali opet, dovoljno je da to radite svakog drugog dana. Između, možete da je isperete vodom, kako biste uklonili eventualni višak ulja.

Ako vežbate...

Čak ni onima koji redovno vežbaju se ne savetuje da baš svakodnevno peru kosu, bez obzira na to da li treniraju svakodnevno. Ispiranje vodom nakon treninga i nanošenje malo suvog šampona će osvežiti kosu onim danima kada vam nije "red" za uobičajeno pranje.

Jedini izuzetak su plivači - frizer savetuje da kosu obavezno operete nakon plivanja u moru ili bazenu jer je važno da isperete hlor ili so iz kose. To znači da, ako plivate svakog dana, svakog dana treba i da perete kosu... 

Tagovi:

Povezano

Sve vesti