SRNA

PREĆUTANI HEROJ: Mali Hrvati nikad čuli za Rajhl-Kira

Autor:

O jednom od retkih zagovornika mira u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog veka, šefu osiječke policije Josipu Rajhl-Kira, mali Hrvati ne uče u školama. Jer, nije mrzeo Srbe a ubili su ga Hrvati.

7
A- A A+
hrvatska, zastava hrvatske Foto: MONDO/Danijela Pašić

Rajhl-Kira na današnji dan 1991. godine ubili su pripadnici hrvatskih snaga, bliski Branimiru Glavašu, kome se danas sudi za ratne zločine.

U hrvatskim medijima i političkim krugovima retko se govori o Kiru, koji je obilazio i srpske barikade i hrvatske vojnike nastojeći da izbegne rat u Osijeku, piše zagrebački portal Index.

Rajhl-Kir je postavljen na dužnost prvog čovjeka policije u Osijeku 1990. godine. Nastojao je da, u vreme najžešće ratne propagande i srpske i hrvatske strane, spreči rat u istočnoj Slavoniji.

Ubistvo šefa osječke policije naredio Glavaš?

Nastojao je da smiri vrelu atmosferu i sa hrvatske i sa srpske strane.

Na razgovore je odlazio nenaoružan, a saradnici ga opisuju kao miroljubivog čoveka, uglađenih manira, potpuno atipičnih za šefove policije.

Gudelju potvrđena kazna za ubistvo Rajhl-Kira

On se zamerio hrvatskim "bojovnicima", predvođenim Branimirom Glavašem, kada je na sednici Skupštine Grada Osijeka javno obećao:

"Dok sam ja načelnik Osječko-baranjske policijske uprave, rata između Srba i Hrvata na ovom području neće biti".

Glavaš je poručio da "HDZ više nema poverenja u osječku policiju", te da građani Osijeka sva zapažanja o sumnjivim događajima i osobama više ne prijavljuju policiji, već Sekretarijatu za narodnu odbranu.

Svedoci: Glavaš je ubio "dobre Srbe"

Josip Rajhl-Kir je 15 dana pred smrt rekao uglednom hrvatskom novinaru Dragu Hedlu da se boji za svoju bezbjednost.

Ubijen je na kontrolnoj tački hrvatske policije između Osijeka i Tenje, vraćajući se sa pregovora koje je vodio sa srpskom stranom.

Na njega je pucao pripadnik rezervnog sastava hrvatske policije Antun Gudelj i to pred očima tadašnjih policajaca kojima je komandovao.

Gudeju je suđeno tek 2009. godine i dobio je 20 godina zatvora, ali prave okolnosti ubistva i politička pozadina nikada nisu do kraja razjašnjeni.

O Josipu Rahl-Kiru hrvatska deca ne uče u školama, niti ga pominju političke elite.

Umesto da njegovi napori da očuva mir budu na ponos državi i društvu, danas malo ko zna ko je uopšte bio Josip Rajhl-Kir, navodi portal Index.

Povezano

Sve vesti