mondo.ba

"Ko ne plaća alimentaciju, ostaje bez pasoša!"

Autor:

Radikalan predlog poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Predloženim dopunama zakona se značajno pooštrava tretman osoba koje izbegavaju obaveze prema svojoj deci.

3
A- A A+
pasoš, pasoši Foto: Mondo/Dušan Volaš

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut predložio je izmene i dopune Zakona o putnim ispravama Bosne i Hercegovine, kojim se predviđa da osobe koje nisu izmirile sve dospele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i dece, odnosno alimentaciju, ne mogu da izvade pasoš, kao i da se takvim osobama već izdati pasoš može oduzeti.   

Problem izbegavanja finansijskih obaveza roditelja prema deci je sve veći u celoj u BiH. Najveći deo tereta kada su u pitanju pokušaji da osiguraju izvršavanje tih obaveza nose samohrani roditelji, a najveću štetu trpe deca.

Zakon o putnim ispravama BiH trenutno dozvoljava odbijanje zahteva za izdavanje putne isprave samo ako postoji osnovana sumnja da će podnosilac zahteva izbeći izvršenje dospele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i dece, a i to isključivo "na zahtev nadležnog suda".

Predloženim dopunama zakona se značajno pooštrava tretman osoba koje izbegavaju obaveze prema svojoj deci, jer izdavanje pasoša neće biti moguće ako sve takve obaveze nisu izmirene, a u takvim situacijama će i oduzimanje već izdatog pasoša biti obavezno.

Svi organi nadležni za pitanje alimentacija će, prema predloženim dopunama, biti obavezni da podatake o neizmirenju alimentacije dostavljaju organima nadležnim za izdavanje putnih isprava, a ti organi će biti obavezni da vode posebne evidencije i eletronskim putem ih evidentiraju u centralnu evidenciju putnih isprava.

Povezano

Sve vesti