Tanjug

"Želimo u EU, ali ako oni odluče drugačije..."

Autor:

Srbija je opredeljena da ide ka EU, ali ukoliko se možda u budućnosti u Uniji stvori neka većina koja će biti protiv proširenja, onda će i Srbija u tom trenutku morati da zauzme svoj stav, izjavila je otpredsednica vlade Zorana Mihajović

1
A- A A+

zorana mihajlović zoran radojičić Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Mihajlović je, upitana da prokomentariše izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da se protivi proširenju EU dok se sama Unija ne reformiše, podsetila da Makron dolazi u posetu Srbiji ovog meseca i da veruje da će tada biti reči i o evropskoj budućnosti Srbije o uključivanju u EU.
Ministarka je podvukla da Srbija želi da bude članica EU i da praktično sve svoje zakone usklađuje sa evropskim zakonodavstvom, jer su nam evropski standardi veoma važni.

"Ali, isto tako ukoliko se možda u neko drugo vreme ispred nas u EU stvori neka druga većina, koja će biti protiv proširenja, onda će i Srbija u tom momentu morati da zauzme svoj stav. Za sada, mi smo jasno opredeljeni da idemo u EU", rekla je Mihajlović.

Šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji Sem Fabrici, odgovarajući na isto pitanje, kazao je da EU ima jasan stav da želi proširenje na ceo Zapadni Balkan.

"Ne vidim da reforme i proširenje treba posmatrati odvojeno. To su paralelni procesi koji će samo dovesti do toga da sutra imamo veću, proširenu i efikasniju Evropu", rekao je Fabrici.

Povezano

Sve vesti