mondo.rs,Tanjug,SRNA

POŽAR u ruskoj podmornici: 14 mrtvih!

Autor:

U požaru koji je izbio u ruskoj vojnoj podmornici poginulo je 14 mornara, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Navodno reč o nuklearnoj podmornici.

6
A- A A+

podmornica podmornice Foto: YouTube/printscreen/MilitaryZone


U saopštenju se navodi da su mornari umrli od posledica udisanja otrovnih produkata vatre koja je izbila juče, dok je podmornica za istraživanje dubokih voda sprovodila vojni nadzor u ruskim teritorijalnim vodama, prenosi AP.

Ministarstvo dodaje da je vatra ugašena i da se podmornica trenutno nalazi u arktičkoj luci Severomorsk, glavnoj bazi ruske Severne flote

U saopštenju se ističe da je požar ugašen zahvaljujući žrtvovanju mornara.

Ruki portal RBC piše da je reč o nuklearnoj podmornici tipa "AS-12".

Za sada nema zvanične potvrde da je reč o nuklearnoj podmornici, a agencije "Interfaks", RIA i TASS prenele su saopštenje ruskog Ministarstva odbrane da se radi o podmornici za istraživanje na velikim dubinama.

Ovaj požar je najsmrtonosnija pomorska nesreća nekog ruskog plovila od 2008. godine, kada je 20 mornara poginulo pošto se slučajno uključio protivpožarni sistem u Nepri nuklaearnoj podmornici ruske Pacifičke flote.

Najsmrtonosnija nesreća u post-sovjetskoj Rusiji bila je pogibija 118 članova posade Kurska, kada je ta nuklearna podmornica eksplodirala i potonula 12. avgusta 2000. godine tokom manevara u Barencovom moru.

Povezano

Sve vesti