MONDO/Tanjug

"Ja sam Don Kihot u svetu koji se guši u rijalitijima"

Autor:

Emir Kusturica o festivalu klasične muzike i svetu u kojem kultura "trpi završne smrtonosne udarce".

"Ja sam Don Kihot u svetu koji se guši u rijalitijima" Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Sedmi festival ruske klasične muzike, od ove godine pod imenom "Kustendorf Klasik", okupiće od 10. do 12. jula u Drvengradu 50 mladih muzičara iz renomiranih muzičkih škola i sa akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Nemačke i Kine.

Osnivač Emir Kusturica je podsetio da na Mećavniku nema crvenog tepiha karakterističnog za druge festivale, crvenog tepiha "za koji se gine i koji pravi roj ljudi koji žive za taj momenat".

"Njima nije stalo do toga da im film bude najbolji na svetu, već samo da bude dovoljno dobar da bi mogli u novom odelu dobre robne marke, s devojkom takođe dobre robne marke, da prošetaju tim crvenim tepihom i praktično u drugi plan stave ono što je najvažnije, a to su autori. Zato je ovo pokušaj da se akcenat stavi na autore", istakao je Kusturica.

On je primetio da u svetu "koji se guši u rijalitiju i koji živi tabloidni život, koji smišlja fikciju i laž u kojoj je ugodnije nego u istini, gde kultura trpi završne smrtonosne udarce", Mećavnik i njegovi festivali su kao "grupa Don Kihotovih fanova koji pokušavaju da ožive ono što zamire i što je fragmentarni deo kulture, a ne njena udarna igla".

"Utoliko je taj zahvat i značajniji nego što smo mislili", naglasio je Kusturica.

Učesnici će se takmičiti za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrjošku u dve starosne kategorije - od 13 do 17 i od 18 do 25 godina, a najbolje će izabrati žiri u kome će biti rektor Državne muzičke akademije iz Belorusije Jekaterina Dulova (predsednica), kompozitorka Anja Đorđević i pijanista Aleksandar Madžar.

Osnivač festivala, reditelj Emir Kusturica, rekao je novinarima da je na konkurs stigao rekordan broj prijava, blizu 100.

Na svečanom otvaranju festivala koncert će održati poznati ruski violista Jurij Bašmet, druge večeri nastupiće Madžar, kao i bariton Vasilij Gerelo uz klavirsku pratnju Olega Vajnštajna. Bašmet i Madžar će nastupiti sa Simfonijskim orkestrom "Kustendorf" pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića.

Festival će zatvoriti koncert violončeliste Nareka Haknazarjana, narodnog umetnika Jermenije, violiniste Hačatura Almazjana i baritona Efima Zavaljnog, kao i Kragujevčkog pevačkog društva u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana. Program će obuhvatiti i radionice za mlade talente koje će voditi gosti festivala.

U revijalnom programu bićei izvedena savremena opera Mikaela Tarivardijeva "Očekivanje" u režiji Vladana Churkovića i pod dirigentskom upravom Marije Stajić, dok će u u okviru pratećeg programa u jutarnjim časovima biti prikazani filmovi "Tema" Gleba Panfilova i "Dobrodošli, ili bez prestupa" Elema Klimova.

Večernji sati su, prema rečima Kusturice, rezervisani za džez u "Prokletoj avliji".

Povezano

Sve vesti