mondo.rs

ŠKOLA SE ZATVARA: Deca ne znaju gde će u septembru

Autor:

Đački raspust je sad već odmakao i nova školska godina je blizu. A njoj se ne raduju n roditleji ni deca iz Batajnice, čija je osnovna škola zatvorena zbog renoviranja a "rezervna" nije obezbeđena.

5
A- A A+
gradilište,dizalica,ambasada,ruka,iskop Foto: Mondo/Snežana Nikolić Ilustracija

Renoviranje batajničke OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" je predviđeno da krene ovog leta, i da traje čak godinu dana. Za to vreme đacibi trebalo da se smete na "alternativnu lokaciju" - koja još nije određena.

Tak roditelji ni dva meseca pre početka školske godine nisu obavešteni u kojoj ustanovi će njihova deca pohađati nastavu, piše "Kurir".

Inicijativa meštana za renoviranje ove ustanove doduše postoji 15 godina, ali nije da je baš pogodan trenutak i sve organizovano kako bi trebalo.

Sada je odlučeno da ti radovi počnu kada i školska godina - u septembru.

Deca u Begaljici imaju novu školu (FOTO)

"Nije u redu što nas drže u neizvesnosti i što nemamo informaciju gde će deca pohađati nastavu. Ne želimo da to bude daleko i da oduzima vreme u putu. Mi kao roditelji predlažemo da učenici mlađih razreda, od prvog do četvrtog, krenu u OŠ 'Branko Radičević', koja je relativno blizu. Pristali bismo da učenici od petog do osmog razreda idu u OŠ 'Ilija Birčanin', koja se nalazi u Zemun Polju, ali nećemo da pristanemo na predlog direktora te škole da deca tamo idu samo u popodnevnu smenu. To ne dolazi u obzir, to remeti slobodno vreme dece i njihove vannastavne aktivnosti", navodi grupa roditelja.

Dodaju da podržavaju odluku o renoviranju, ali da neće pristati da deca trpe zbog neorganizovanosti nadležnih. Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu donosi konačnu odluku o tome gde će đaci pohađati nastavu od septembra, a zasad se nije oglašavao po ovom pitanju

Stevo Janjanin, direktor OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta", kaže za "Kurir" da nije tačno da je direktor pomenute škole u Zemun Polju rekao roditeljima da deca mogu ići samo u popodnevnu smenu.

"Roditelji su izneli svoje predloge, sada čekamo odluku gradskog Sekretarijata. Roditelji će uskoro biti obavešteni o svemu, ali nije istina da su tek nedavno saznali da će se škola renovirati. Radovi će trajati godinu dana, renoviraće se cela škola i planirana je nadogradnja jednog sprata", istakao je on.

Nejasno je i zašto bi nadogradnja samo jednog sprata škole trajala godinu dana, kada je recimo izgradnja čitave velike škole na Bežanijskoj kosi. OŠ "Dragan Lukić", 2011. godine trajala 100 dana.

Otvorena škola sagrađena za 100 dana

Povezano

Sve vesti