MONDO/Tanjug

Vučić sa albanskim "lobistom" Engelom: Dijalog je važan

Autor:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa članom Predstavničkog doma Kongresa SAD, Eliotom Engelom, velikim zagovornikom tzv. samostalnosti Kosova. Američki kongresmen razgovarao je danas i sa poslanicima Skupštine Srbije.

51
A- A A+

engel,vučić Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kongresmen Engel je jedan od najaktivnijih i "najtvrđih" albanskih lobista u Vašingtonu, ali je predsednik Vučić istakao da je sa njim obavljen civilizovan razgovor o važnim temama.

"Imamo suprotstavljene stavove ali smo se složili koliko je važno da se dijalog nastavi i da je to presudno za bezbednost regiona. Videćemo kolio će to značiti kada to Engel prenese Prištini i da i će to imati uticaja na nastavak dijaloga. Ono što je takođe važno je to što je rekao da 'to što je veliki prijatelj Albanaca ne znači i da ne mogu da budem prijatelj Srba", rekao je Vučić.

Teme razgovora su bile i slučaj ubistva braće Bitići, ali i NATO agresija i njene posledice.

Kosovo: Nove robe nema ali srpske radnje otvorene

Vučić i Engel već su se susreli, u februaru ove godine, tokom 55. Minhenske konferencije o bezbednosti, kada se predsednik Srbije sastao sa delegacijom američkog Kongresa, u kojoj je, kako su mediji preneli, bio i Engel, kao predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije, kongresmen Engel je u razgovaru sa poslanicima Skupštine Srbije  poručio da treba prevazići sve nesuglasice i neprijateljstva na Zapadnom Balkanu i da države treba da sarađuju, kako bi postale članice EU i stvorile bolju budućnost za svoje građane.

Engel je istakao da SAD žele da učine dijalog između Beograda i Prištine što lakšim i naglasio da su SAD prijateljski nastrojene ka obema stranama, saopšteno je iz parlamenta.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD je ukazao i da prijateljstvo Srbije i SAD datira daleko u prošlost i izrazio uverenje da će naše države i u budućnosti biti saveznici.

Povezano

Sve vesti