mondo.rs

Seča stabala u Košutnjaku - "SVE PO ZAKONU"

Autor:

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navodi da se seča stabala u beogradskom parku Košutnjak, koja je uzbunila javnost, sprovodi prema zakonu. "Ne postoji način da radovi budu stopirani", kažu u ministarstvu.

11
A- A A+
košutnjak radovi, zid za penjanje Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Seča stabala u Košutnjaku izazvala je revolt dela javnosti i pojedinih stranaka, pre svih Zelene stranke, koja je organizovala i dva protestna skupa.

U vezi sa tim danas je u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture organizovan sastanak sa grupom građana iz beogradskih opština Čukarica i Rakovica koja se protivi projektu proširenja "Sportskog centra" Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta na Košutnjaku.

Predstavnici građana su još jednom su zatražli da se hitno obustave svi građevinski radovi, dok iz ministarstva poručuju da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Aleksandra Damnjanović informisala je građane o kompletnom postupku izdavanja građevinske dozvola za objekat u Košutnjaku, kao i o svim aktima koje je ministarstvo izdalo.

Damnjanović je istakla da je sve urađeno u skladu sa zakonom i da je Grad Beograd još pre nekoliko godina doneo planska akta koja predviđaju gradnju na toj lokaciji, kao i da su građani imali mogućnosti da utiču u postupku njihovog donošenja.

"Ovo ministarstvo je uvek spremno na razgovor, jer se trudimo da budemo servis građana. Objekti i sama lokacija Sportsko-rekreativnog centra Košutnjak se nalazi u okviru zaštićene kulturno-istorijske celine Topčider i po tom osnovu ovo ministarstvo je nadležno da izdaje sve akte unutar te zaštićene celine", rekla je ona, prenosi Tanjug.

Damnjanović je istakla da se sporna lokacija ne nalazi unutar zaštićenog područja i da nije u prostornom obuhvatu ekološke mreže.

Ona je rekla da je dovola izdata 20. juna i da su se stekli uslovi konačnosti u upravnom postupku.

Građevinskom dozvolom je dozvoljena dogradnja i rekonstrukcija Uprave i medicine sporta u okviru Centra Košutnjak, a spratnost budućeg objekta je podrum, prizmelje plus dva sprata, bruto građevinske površine 3.273 kvadrata, uz obezbeđenje 33 parking mesta, navela je drćžavna sekretarka u ministarstvu.

Prema podacima ministarstva, posečno je 19 stabala.

To je bila sanitarna seča odnosno da su to bila bolesna ili stara stabla koja su bila predviđena za seču, rekla je Aleksandra Damjanović i dodala da je investitor pribavio sve što je potrebno za gradnju i da ne postoji način da se radovi obustave.

Predstavnici građana su istakli da ih niko nije obavestio o gradnji, niti od njih tražio dozvolu.

Najavili su da će organizovati u nedelju veliki protest građana na Košutnjaku.

Na društvenim mrežama su se 19. juna pojavile fotografije seče stabala na Košutnjaku, a predstavnici građana su rekli na sastanku da je posečeno 60 stabala.

Seča stabala je započeta zbog izgradnje sportske dvorane čiji je investitor Zavod za sport Srbije, za šta je vlada izdvojila 12 miliona evra.

Povezano

Sve vesti