Fonet

Poplave u Beogradu: Dezinfikovani svi do nedelje

Autor:

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju dezinfikovao je više od 1.200 domaćinstava u beogradskim naseljima Borči i Kotežu. Upozorenje da se ne koriti za piće je "preventivna mera".

0
A- A A+
pumpa, voda, poplave, radnici, pumpa za vodu, ispumpavanje, Foto: Mondo/Stefan Stojanović Ilustracija

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da se nada da će uskoro biti dezinfikovano svih 2.000 poplavlejnih domaćinstava.

Mladenović je istakao da je Beograd sugerisao građanima da očiste onoliko koliko mogu, a da će ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju dezinfikovati domaćinstva sredstvima za dezinfekciju koja će vratiti funkcionisanje u normalu.

Borča i Kotež: Socijalna pomoć za potopljene kuće

"Nije moguće sve odjednom očistiti i za to je potrebno vreme. Nadam se da ćemo do kraja nedelje imati očišćeno sve i da će Zavod za javno zdravlje dati preporuku da je vodu moguće koristiti", kazao je Mladenović.

Borča, Kotež i Krnjača pod vodom!

Prema njegovim rečima, niko neće biti izostavljen sa ovim tretmanom i potrebno je strpljenje. Do kraja nedelje će biti završen ceo proces, a na terenu su sve komunalne službe i na terenu trenutno radi 20 pumpi na ispumpavanju vode.

Mladenović je najavio da će uskoro sa Evropskom investicionom bankom biti potpisan kreditni ugovor za izgradnju kanalizacije, koja će krenuti početkom sledeće godine.

Kredit će iznositi 35 miliona evra, a Beograd će uložiti 13 miliona. Uslediće i čišćenje kanalske mreže sa javnim preduzećem Srbijavode, rekao je Mladenović.

Kada su u pitanju kanali koji su zapušteni i nefunkcionalni, Mladenović je podsetio na nemarnost građana, a najavio je pojačani nadzor i inspekciju kanala, kako bi građani bili svesni koliko je važna njihova funkcija.

Povezano

Sve vesti