mondo.me,mondo.rs

PETICIJA: "Da se državi Crnoj Gori vrati imovina SPC"

Autor:

Građanska organizacija Amanet predala je Skupštini Crne Gore peticiju sa gotovo 10.000 potpisa radi donošenja zakona o slobodi veroispovesti. Ili kako kažu: "Vraćanja imovine državi Crnoj Gori".

PETICIJA: "Da se državi Crnoj Gori vrati imovina SPC" Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Građanska peticija pod nazivom "Za ukidanje svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve nad crnogorskim manastirima i crkvama i vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori" predata je u skupštinsku proceduru.

Ana Vukotić iz nevladine organizacije "Amanet" saopštila je da je prikupljeno 9.840 potpisa, od čega 7.268 svojeručnih, a 2.572 elektronskih potpisa u prilog donošenju novog zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

"Aktivnost Amaneta podržali su crnogorski građani svih vjeroispovijesti i ova peticija ujedinila je sve dobromisleće ljude, kojima je Crna Gora na srcu, njena multikulturalnost i multikonfesionalnost”, rekla je Vukotić novinarima nakon što je predala peticiju u Skupštini CRne Gore.

Ona je se zahvalila građanima koji su podržali peticiju jer su kako je istakla, "crnogorske manastire i crkve gradili su Crnogorci i svi građani Crne Gore na svojoj zemlji i u svojoj državi".

"Stoga oni prevashodno pripadaju državi, odnosno građanima Crne Gore, a ne stranim državama i pojedinim subjektima, koji zloupotrebom crnogorske kulturne baštine i kulturnih dobara, narušavaju međunacionalni, međureligijski i međudruštveni sklad u Crnoj Gori”, rekla je Vukotić.

Povezano

Sve vesti