MONDO/Tanjug

Ako nećeš da duvaš – dobiješ kateter

Autor:

Mađarska policija kažnjena zbog prisilne kateterizacije radi utvrđivanja stanja vozača

2
A- A A+

alkohol, alkotest, vozač Foto: mondo.rs

Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da je mađarska policija prekršila odredbe Konvencije o ljudskim pravima koje zabranjuju degradirajući tretman i naložila vlastima u Mađarskoj da svom državljaninu R.S. (39) isplati odštetu i troškove od 13.080 evra zbog ponižavanja koje je doživeo prilikom testiranja na alkohol putem katetera.

Naime, policija je 2001. godine zaustavila vozilo R.S. i tražila da uradi alkotest duvanjem, ali je on to odbio, nakon čega je uhapšen i odveden u bolnicu radi ispitivanja krvi i urina, kako bi se utvrdilo da li je pod dejstvom alkohola ili droge, navodi se u presudi obljavljenoj na sajtu Evropskog suda.

U bolnici je R.S. rekao dežurnom lekaru da ne može da urinira, pa je policija zatražila od doktora da izvrši kateterizaciju, kojoj se opirao.

On je zato bio oboren na zemlju i vezan lisicama kako bi se postupak kateterizacije obavio.

Uz to uzet mu je i uzorak krvi.

Evropski sud je u svojoj presudi zaključio da su mađarske vlasti ozbiljno ometale fizički i mentalni integritet R.S. protiv njegove volje, a da to nije bilo potrebno, imajući u vidu da je izvršen i test krvi kako bi se utvrdilo da li je bio pod uticajem alkohola.

Način na koji je postupak kateterizacije sproveden doveo je kod R.S. do osećaja nesigurnosti, bola i stresa koji je za njega bio ponižavajući i poražavajući, smatra sud.

Zbog kršenja Konvecnije, sud u Strazburu je Mađarskoj naložio da oštećenom isplati 9.000 evra na ime nematerijalne štete i 4.080 evra za troškove postupka.

A ako u Srbiji odbijete alkotestiranje…

Ako vas u našoj zemlji zaustavi policajac, u obavezi ste da pristanete na alkotest duvanjem u odgovarajući aparat.

U slučaju da odbijete, možete biti isključeni iz saobraćaja uz policijsko zadržavanje od 12 sati.

Uz to vam preti novčana kazna od 100.000 dinara ili kazna zatvora i 14 kaznenih poena.

"Čuveni" postupak sa vađenjem krvi je moguć, ali tek nakon urađenog alkotestiranja i osporavanja dobijenih rezultata. Tada možete tražiti lekarsku analizu na koju ćete biti odvedeni.

zakon, saobraćaj, iluustracija Foto: Mondo/Mario Milojević/ilustracija

Podsećamo kolike su kazne za vožnju u alkoholisanom stanju po Zakonu o bezbednosti saobraćaja:

Niska alkoholisanost: 0,2 – 0,5 promila. Kazna: 10.000 dinara.

Srednja alkoholisanost: 0,51 – 0,80. Kazna 10.000 – 20.000 dinara, 6 kaznenih poena i minimum 3 meseca zabrane upravljanja.

Visoka alkoholisanost: 0,81 – 1,2. Kazna od 20.000 – 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana, 8 kaznenih poena i minimum 4 meseca zabrane upravljanja.

Teška alkoholisanost: 1,21 – 1,6. Kazna od 100.000 – 120.000 dinara ili minimum 15 dana zatvora, 9 kaznenih poena i minimum 8 meseci zabrane upravljanja.

Veoma teška alkoholisanost: 1,61 – 2,0. Kazna od 100.000 – 120.000 dinara ili najmanje 15 dana zatvora, 14 kaznenih poena i minimum 8 meseci zabrane upravljanja

Potpuna alkoholisanost: više od 2 promila. Zatvor u trajanju od 30 – 60 dana ili rad u javnom interesu od 240 – 360 sati, 15 kaznenih poena i najmanje 9 meseci zabrane upravljanja. Upravljanje vozilom u ovom stanju se automatski smatra nasilničkom vožnjom.

Zakon propisuje i kazne ako pijani izazove saobraćajnu nezgodu. Kazne su tada daleko strože, a izazivanje saobraćajne nezgode povlači i krivičnu odgovornost u zavisnosti od posledica slučaja.

Vozači s probnom dozvolom, kao ni njihovi pratioci ne smeju popiti kap alkohola.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti