MONDO/Tanjug

FRKA oko pasarele: Opozicija protestuje, SNS odgovara

Autor:

Predstavnici Saveza za Srbiju napravili protestni performans kod pasarele na Kalemegdanskoj tvrđavi. SNS odgovara: "Đilas hteo da pravi 45 puta skuplju pasarelu!".

FRKA oko pasarele: Opozicija protestuje, SNS odgovara Foto: Tanjug/Tanja Valič

Opozicioni blok Savez za Srbiju organizovao je danas protestni performans ispod pasarele, koja je u izgradnji, kod Kalemegdanske tvrđave, kritikujući ponovo planirane gradske projekte.

Predstavnici Saveza za Srbiju, predvođeni Draganom Đilasom, ocenili su da je umesto pasarele koja košta gotovo dva miliona evra bilo dovoljno napraviti pešački prelaz koji sve sa znacima može da košta 2.000 evra.

Nakon obraćanja novinarima, oni su napravili improvizovani pešački prelaz.

pasarela Foto: Tanjug/Tanja Valič


Vrlo brzo stigao je odgovor.

Član Glavnog odbora Srpske napredne stranke, gradski urbanista Marko Stojčić je izjavio da je funkcionalnost pasarele iznad Beton hale neosporna a da je vrednost njene izgradnje "45 puta manja od vrednosti monstruoznog objekta iste namene koji je bivša vlast htela da napravi na tom mest"u.

"Apsurdno je pričati o funkcionalnosti pasarele. Ona je glavna pešačka i bicklisticka zelena veza starog jezgra sa Savom i svim rekreativnim sadržajima koje gradimo", rekao je Stojčić novinarima ispred Skupštine grada Beograda.

Pasarela je, dodao je Stojčić, dokazano i umetničko delo jednog od najznačajnijih svetskih vajara Ričarda Dikona, koji će 11. ili 13. oktobra doći na njeno svečano otvaranje.

"Sreća je da umetnik takvog kalibra učestvuje u projektu 45 puta jeftinijem od monstruozno velikog objekta kakav je bivša vlast htela da izgradi iznad Beton hale", rekao je Stojčić.

On je kao "besmislicu" okarakterisao tvrdnju opozicije da je pasarela nepotrebna jer više nema pruge.

Ona je važna ljudima sa posebnim potrebama i biciklistima da siđu do šetališta i pešacima koji ne mogu da pređu frekventan Bulevar vojvode Bojovića, rekao je gradski urbanista.

Pasarela će imati dve celine - prvu na Savskom keju sa zavojitom rampom, liftom i skulpturom na vrhu, i drugu - pešački most iznad Bulevara vojvode Bojovića, koji je povezan sa zelenom padinom na obodu Beogradske tvrđave i parkingom na krovu Beton hale.

Povezano

Sve vesti