mondo.rs,Tanjug

Beogradu milion evra za kanalizaciju

Autor:

Veliki dan za stanovnike leve obale Dunava,obezbeđen novac za projektovanje dugo očekivane kanalizacione mreže, čija izgradnja počinje u martu 2020.godine

9
A- A A+
poplava, poplave, Ovča, poplava u Ovči Foto: Kurir/Mondo

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predstavnica Evropske investicione banke (EIB) Ana Solecki potpisali su danas sporazum o saradnji koji podrazumeva grant od 1,1 milion evra za projektovanje kanalizacione mreže u pomenutom delu Beograda.

Vesić je istakao da je potpisivanje sporazuma veliki dan, ne samo za stanovnike leve obale Dunava, već i za ceo Beograd, jer trećina prestonice nema kanalizaciju.

Ovaj novac nije samo namenjen za projektovanje kanalizacione mreže, već i za preradu otpadnih voda i kanalizacionih crpnih stanica.

"Izgradnja kanalizacije za Ovču i Borču početkom marta"

Vesić je pojasnio da je, pored ovog granta, EIB odobrila i kredit od 35 miliona evra za izgradnju kanalizacione mreže na levoj obali Dunava, a da će Grad uložiti još 13 miliona iz sopstvenih sredstava.

Prema nejgovim rečima ukupna investicija izgradnje kanalizacije u Borči, Ovči, Krnjači i Kotežu dostići će oko 80 miliona evra.

Na levoj obali Dunava biće izgrađeno više od 80 kilometara kanalizacione mreže, reako je Vesić i dodao da u tom delu Beograda već postoji oko 30 kilometara kanalizacione mreze, ali da sve otpadne vode odlaze direktno u reku.

Predstavnica EIB Ana Solecki kaže da je u fokusu investicije te banke da se unapredi životni standard građana kao i infrastruktura Beograda.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je nakon potpisivanja sporazuma, najavio da će Vlada Srbije od avgusta do kraja godine sprovesti išćenje kanala na levoj obali Dunava preko JP "Srbijavode".

Povezano

Sve vesti