• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BIP, za sada, NEĆE biti ugašen (VIDEO)

Izvor mondo.rs

Dve godine nakon što je zakupio makedonski biznismen, čuvena Beogradska industrija piva (BIP) verovatno pred zatvaranjem. Ugovor i zakupu iznenada odkazan, traži se novi partner.

 BIP se zatvara Beogradska industrija piva Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Ono o čemu se priča duže vreme, danas je izgleda dobilo konačan epilog.

Već nekoliko meseci govori se o tome da će zgrada Beogradske industrije piva (BIP) kod Mostarske petlje u Beogradu biti srušena, a da će na toj lokaciji biti izgrađeni objekti komercijalnog sadržaja. Prema dostupnoj dokumentaciji, plan je formiranje novog gradskog centra uz stanicu "Prokop", stvaranje uslova za razvoj komercijalnih delatnosti, kao i transformacija stare Vajfertove pivare iz 1873. godine zarad industrijskog turizma.

Pre dve godine, makedonski biznismen Svetozar Janevski je zakupio pogone BIP-a u stečaju i obećao da će ponovo podići industriju. Ali, izgleda da je sve ostalo na obećanju. I iznenada je napustio fabriku!

Zakupac BIP-a kompanija M6 EDEN SRB objavila je ranije danas da je prekinula ugovor o zakupu koji je trajao od 2017. godine.

Beogradski mediji javljaju da su "radnicima u proizvodnji podeljeni otkazi", a da je neizvesno šta će se dogoditi sa ostalima i da je u fabrici vrlo haotično stanje.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović rekao je potom da BIP, za sada ,neće biti ugašena, a Agencija za licenciranje stečajnih upravnika će vrlo brzo pripremiti novi oglas i ponuditi zainteresovanima da nastave da rade kroz zakup, rekao je danas za Telegraf .

Stevanović je portalu Telegraf.rs rekao da sa dosadašnjim zakupcima nije bilo problema i svoje obaveze su izmirivali redovno koje su garantovali menicama.

"Šta su razlozi za odustajanje ja ne mogu da kažem. Bilo bi dobro da se što pre nađe novi partner kako bi se nastavilo proizvodnjom", rekao je on.

Većinski vlasnik BIP-a je država Srbija koja preko Registra akcija i udela ima 51,9 odsto u kapitalu, a ostatak je u rukama manjskih akcionara.

BIP je prvi put privatizovan 2007. godine, tada konzorcijumu pravnih lica "Alita" iz Litvanije i "United nordic beverages" iz Švedske, a zbog neispunjavanja obaveza ovaj ugovor je raskinut 2010. godine.

Kada je njegovo preduzeće "M6 Eden" u aprilu 2017. godine dobilo poverenje da preuzme BIP, Janevski je tada rekao da će obezbediti posao za "300 novih radnika".

"M6 Eden" je na aukciji dao najvišu ponudu o zakupu svih brendova, a ponuda je bila 912.000 evra na godišnjem nivou. "M-6 Eden" je vlasništvo Svetozara Janevskog, poznatog biznismena iz regiona sa dugogodšnjim iskustvom u pivarskoj industriji, a on je i većinski vlasnik i predsednik Upravnog odbora vinarije "Tikveš".

Posle pet neuspešnih pokušaja prodaje, zakupac čuvene pivare "kod Mostara", tako je najzad ušao u BIP.

Obaveza Janevskog je bila da zaposli najmanje 100 radnika koji su u ovoj firmi radili do momenta kada je otišla u stečaj. Tada je objavljeno i da će "u narednom periodu biće zadržani zaposleni prema uslovima koji su dogovoreni", kao i da "naredne faze predviđaju razvoj biznisa i unapređenje poslovanja".

Odmah nakon potvrde informacije Janevski tada Tanjugu rekao da "u narednom periodu planira da zaposli do 300 radnika" i da "uloži u nove proizvodne kapacitete".

Janevski je dodao da su se "u javnosti u Srbiji stvorile nepotrebne tenzije u vezi sa zakupom BIP-a, jer njegove namere nisu bile da trguje nekretninama", već da proizvodi, za šta je, dodaje, pripremljen precizan plan.

"U našim dosadašnjim razgovorima sa Vladom Srbije jasno smo istakli želju da unapredimo i oživimo BIP, te smo istakli da nismo zainteresovani za zemljište i nekretnine, već samo za proizvodnju i distribuciju piva i ostalih proivoda koje bismo pravili", rekao je tada Janevski.

Rekao je i da je plan da zaposle daleko više ljudi nego što im je to obaveza, ali da to ne može da se uradi brzo, već da je neophodno graditi nove distributivne centre i obnoviti saradnju sa starim BIP-ovim partnerima.

"Kako bude išao rast proizvodnje tako ćemo zapošljavati radnike, a plan je da dođemo do broja od 200 do 300 novih zaposlenih", rekao je makedonski biznismen, inače, vlasnik vinarije Tikveš.

Rekao je i da je da BIP tada dugovao državi 25 miliona evra, a da je njegova namera da uradi procenu kapaciteta proizvodnih pogona kako bi se uneo svež kapital i osavremenila buduća proizvodnja.

"Rentiramo i investiramo, to je naša sadašnja pozicija. Prvo moramo da rešimo tehničke stvari na terenu, a nakon toga ćemo raditi na oživljavanju brenda, kreiranju nekoliko distributivnih centara", kaže Janevski i dodaje da bi za dve nedelje trebalo da dobiju ugovor od Odbora poverilaca kako bi i zvanično ušli u fabriku.

Ponudu za zakup BIP-a su dostavili i Konzorcijum "Insa" iz Zemuna i Samostalna trgovinska radnja "Pevec" iz Kragujevca i firma "Unidrop", rekli su u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, a finansijski najpovoljniju ponudu dostavio je "M6 Eden Srb", makedonskog privrednika.

Prva dva tendera za prodaju BIP-a su poništena jer je, u međuvremenu, po žalbi manjinskih akcionara, poništavan i sam stečaj.

Treći put su ponude otvorene, ali se ispostavilo da ponuđači ne ispunjavaju uslove iz javnog poziva te je i taj poziv poništen, a ubrzo i sledeći, raspisan u julu prošle godine.

"Večernje novosti" su pre godinu dana pisale da je ranije rukovodstvo BIP-a imalo je dogovor sa Janevskim da za 50.000 evra dobije pravo da proizvodi pivo sa zaštitnim znakom BIP-a. U tome bi mu pomoglo 100 radnika koje bi iznajmio od pivare. Protiv ove odluke bili su manjinski akcionari. Odlaskom pivare u stečaj, akcionari su ostali bez prava glasa i imovine, a stečajni upravnik je obnovio raniju ideju. Ona se, evo sada, i realizuje.

Mali akcionari su svojevremeno objašnjavali da pravih razloga za stečaj BIP nije bilo, jer je firma u trenutku ulaska stečajnog upravnika na računu imala 150 miliona dinara, a 2014. promet je bio 12 miliona evra.

Privredni apelacioni sud je zbog "bitne povrede postupka" dva puta poništavao stečaj, ali je ona na kraju ipak sproveden. Jedini pravi gubitnici su mali akcionari - njih 5.122 je stečajem ostalo bez svoje imovine i nisu u stečajnom isplatnom redu.

Komentari 38

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirko

Pogledajte cenu Ozujskog i Karlovackog, od njih je napravljen brend. Pa sta je onda problem da i BIP bude brend???

Dejan

Gotovi su

Munze

BIP leci grip

special image