mondo.rs

Zašto mačke toliko vole kutije (VIDEO)

Autor:

Jedna od (mnogih) misterija u vezi sa ovim veličanstvenim životinjama je i ova sa kutijama: šta natera inače sasvim dostojanstvenu mačku da se nabije u kutiju od baletanki, tako da se "preliva" sa svih strana?

Zašto mačke toliko vole kutije (VIDEO) Foto: Guliver/Getty images, Aksenovko

Dakle, zašto su mačke "opsednute" kutijama? Ako imate mačku, ili ste često u gostima kod nekoga ko ima mačku, verovatno ste to primetili: ostavite kutiju bez nadzora 12 sekundi, i sledeći put kad bacite pogled, vidite da mačka ne samo da se smestila tu, nego u najvećem broju slučajeva već i drema.

I, interesantno je da im uopšte ne smeta ni kad je kutija očigledno mala, pošto se izgleda vode logikom "ako staje jedna šapa, staje celo telo". Isto važi i za fioke, papirne kese, ženske tašne, kofere i slično.

Ali, nisu mačke "uvrnute", nego postoji naučno objašnjenje za ovakvo ponašanje.

"Mačke vole kutije jer je to zgodno mesto za spavanje, mali prostor koji mogu dobro da kontrolišu i osećaju se bezbedno. Iz istog razloga vole da budu i 'na visini', na mestima koja im pružaju dobar pregled što većeg prostora", objašnjava veterinar Metju Pirson.

"Kutije su zgodne i za pravljenje zaseda", dodaje on. To ste verovatno takođe primetili, ako mačka ne drema u kutiji, kad prođete "izleti" šapica da vas "uhvati".

A tu je i činjenica da su mačke po prirodi radoznale i vole da istražuju nove stvari, uključujući i kutije.

To je sve posledica evolucije, divlje mačke love da bi se prehranile, i potrebno im je bezbedno, mirno mesto na kojem mogu da se odmaraju. Mačke koje žive u kući ne moraju šapicom da mrdnu, vi ste tu da ih snabdevate hranom i svežom vodom, ali… mirno mesto za odmor uvek je dobrodošlo.

Kutija im, u kućnim uslovima, pruža baš ono što im je potrebno: tiho mesto na kojem mogu da razmišljaju o smislu života. Pošto su sve druge brige prebrinule onog trenutka kad su vas "usvojile".

Ako razmišljate da li da nabavite mačku, pogledajte ovo:

Pročitajte još ponešto o mačkama:

"Gledaj u mene kad (ti) mjaučem!"

Zašto mačke mrze vodu

Zašto mačke spavaju po ceo dan

Kako nas mačke vrte oko "malog prsta"

Zašto psi i mačke ponekad ližu ljude koje vole

Ovo znači "volim te"

Povezano

Sve vesti