mondo.rs

U IME KULTURE: Prvi pomak u borbi protiv rijalitija FOTO

Autor:

Završeno prikupljanje potpisa za inicijativu "U ime kulture". Prikupljeno je više od 30.000 potpisa, koliko je bilo neophodno da bi se dobio predlog zakona za ograničavanje rijaliti programa.

16
A- A A+

Ograničenje rijaliti programa na tri sata od šest ujutru do 11 uveče, zabrana emitovanja u navedenom periodu rijaliti programa uživo i minimum pola sata kulturnog programa za decu i minimum pola sata programa za maloletnike su osnovni zahtevi inicijative "U ime kulture".

Uspešno je prikupljeno 30.000 potpisa u periodu od 23. do 29. juna, koliko je bilo potrebno kako bi ova inicijativa postala predlog zakona.

"Prema trenutno obrađenim potpisima, oprezno možemo reći da imamo minimum 40.000 potpisa. Narednih dana će takođe sa različitih punktova pristizati potpisi", rekao je Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Manojlović ističe da je sledeći korak da se prikupljeni potpis predaju Narodnoj skupštini Republike Srbije kako bi inicijativa postala predlog zakona o kojem glasaju poslanici u skupštini i poziva građane da nastave da učestvuju u ovoj kampanji.

Takođe, on dodaje da su ograničenja koja oni traže minimum minimuma, ali da određena pravila postoje samo se ne poštuju, REM ne reaguje. Ističe da treba uvesti kvote i za ostale vrste programa, a ne samo za informativni, kako je trenutno sada.

"I sada bi televizije trebalo da prikazuju druge vrste programa. Prema sadašnjoj regulativi kulturni, obrazovni i naučni programi postoje, ali za njih nije propisana kvota, već jedino za informativni program. Mislimo da je pola sata programa za maloletnike i pola sata za decu minimum minimuma. Rijaliti programi, na način na koji se sada prikazuju, promovisanjem nasilja i pornografije krše postojeću regulativu, samo REM očigledno ne radi svoj posao", rekao je Manojlović.

Jedan od aktivista inicijative Luka Ražnatović ističe da je prijatno iznenađen podrškom koju su dobili od starijih građana, i dodaje da njemu koncept rijalitija kako takvog ne smeta kad bi se emitovao u zakonskim okvirima.

"Primetio sam da na ulici među mladima vlada neka predrasuda da stariji masovno gledaju. Mene su prijatno iznenadili brojni penzioneri koji su nas podržali. Kod mladih sam umeo da naiđem na nerazumevanje naše inicijative, neki su umeli i da okreću glavu, malo posramljeno da prolaze. Sam koncept rijalitija nije problematičan, ukoliko bi bio uskraćen za nasilne i vulgarne scene, i emitovan u zakonskim okvirima," rekao je on za MONDO.


Povezano

Sve vesti