mondo.rs

Evo koliko je OPASNO parkirati leti automobil na suncu

Autor:

Temperature unutar vozila parkiranom na suncu mogu dostići vrednosti koje su opasne po život

12
A- A A+
Reno Tvingo Foto: MONDO/Marko Tanasković

Eksperimentalno je dokazano da se u automobilu parkiranom na suncu, kada su napolju tropske vrućine, temperatura već nakon sat vremena može dostići vrednosti opasne po ljudski organizam.

Posebno je opasna situacija kada su u pitanju deca. Temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti i do 40 stepeni posle samo 60 minuta, što može dovesti do toplotnog udara, tvrde naučnici sa Državnog univerziteta Arizone. Oni su ispitivali koliko brzo se mogu zagrejati vozila pri spoljašnjim temperaturama između 36 i 41 stepeni, koje su veoma česte leti u našem podneblju.

Posebno je opasna situacija kad je reč o malim automobilima, jer je oni greju brže.

Istraživanje je pokazalo da čak i parkiranje vozila u hladu može biti smrtonosno za malo dete. Disanje u automobilu stvara dodatni efekat zbog veće vlažnosti vazduha, zbog čega je teže rashladiti se znojenjem.

Naglašeno je da ljudi mogu stradati i na temperaturama ispod 40 stepeni, ističući da neke žrtve toplotnog udara mogu imati trajne posledice po mozak i druge organe.

Zbog toga je vrlo bitno parkirati automobil u senci.

Ako ipak ne možete da izbegnete parkiranje na suncu, onda obavezno stavite reflektujuće štitnike za prednje i zadnje staklo, i ako je moguće ostavite prozore neznatno otvorenim (1-2 centimetra).

Pre početka vožnje u "vrelom" automobilu, uključite klimu da radi 2-3 minuta maksimalnom snagom,

Onda je smanjite, jer nije zdravo voziti u tim uslovima, spustite sve prozore i krenite. Nakon par stotina metara, vreo vazduh će izaći iz kabine, zatvorite prozore, a klimu podesite najviše na najviše 10 stepeni nižoj temperaturi od spoljašnje.

Tokom letnje vožnje imajte uvek sa sobom dovoljno vode, ali se nemojte "nalivati" kako vam ne bi pripala muka u vožnji.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti