Tanjug

NATO braća po krvi:Hrvati i Albanci pevali ustaške pesme

Autor:

Tokom vojne vežbe u Hrvatskoj, održane povodom desetogodišnjice članstva Hrvatske u NATO, hrvatski vojnici su zajedno sa pripadnicima takozvane Vojske Kosova pevali ustaške pesme o klanju Srba.

15
A- A A+
blajburg ustaše Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić Ilustracija

"Večernje novosti" pišu, pozivajući se na nezvanične izvore, da se skandalozan nastup hrvatskih i albanskih vojnika sa Kosova dogodilo kasno uveče 5. juna na poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju.

Pijani Hrvati su puštali s razglasa pesme iz crne epohe tzv. NDH, u čemu im se pridružilo i dvadesetak pripadnika oružanih snaga tzv. Kosova.

Split:Na automobilu BG tablica napisano "Ubi Srbina"

Na splitskom Žnjanu na automobilu beogradskih tablica napisana je poruka "Ubi Srbina", prenosi Dalmatinski portal. Na slici objavljenoj na tom portalu vidi se i ustaško "U" sa krstom, napisano na dva mesta na automobilu.

Sve to se, navodi begoradski dnevnik, dogodilo u prisustvu pripadnika oružanih snaga BiH, koji nisu učestvovali u ustaškom "natpevavanju".

Jedan od oficira BiH srpske nacionalnosti snimio je događaj mobilnim telefonom, ali ga je hrvatski bezbednjak naterao da taj snimak obriše.

KONAČNO: Film o zločinima u Jasenovcu! (VIDEO)

Kasnije je, međutim, taj jedini pripadnih oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti o celom događaju sastavio izveštaj, pišu dalje "Novosti".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je povodom ovog događaja izjavio da je za Srbiju neprihvatljivo bilo kakvo pojavljivanje paravojske Kosova.

PREĆUTANI HEROJ: Mali Hrvati nikad čuli za Rajhl-Kira

Kako dodaju "Novosti", osim slavljenja ustaške i nacističke ideologije pod zastavom NATO-a, postavlja se i pitanje ko je odobrio vojsci BiH da učestvuje na vojnoj vežbi u istom stroju sa oružanim snagama tzv. Kosova koje zvanično Sarajevo ne priznaje.

Vežba "Immediate Response" na teritoriji Hrvatske, Slovenije i Mađarske, kojom je Hrvatska obeležavala desetogodišnjicu ulaska u NATO, trajala je od 10. maja do 6. juna.

Povezano

Sve vesti