mondo.rs,Tanjug

Tenzije s Bugarima: Ambasador Srbije pozvan na razgovor

Autor:

Ambasador Srbije u Sofiji biće pozvan na sastanak u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak. Ubrzo nakon toga i Ivica Dačić pozvao bugarskog diplomatu na razgovor!

81
A- A A+
balkan region srbija bosna bugarska makedonija albanija balkanci Foto: MONDO, Mario Milojević

Ambasador Srbije u Bugarskoj je pozvan na razgovor po nalogu ministarke Ekaterine Zaharijeve, zbog komentara ministra Ivice Dačića o bugarskom premijeru Bojku Borisovu, saopšteno je danas u Sofiji.

Agencija BTA prenosida je povod za poziv ambasadoru Srbije je Dačićev komentar izjave bugarskog premijera Borisova na konferenciji za novinare na samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanju.

Dačić "okrpio" Borisova: Pusti Špance na miru!

Borisov je rekao da bi Žosep Borel, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cele Unije i da bi, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova a druge države članice priznaju, u skladu s tim trebalo da postupa.

Ministar Dačić prokomentarisao je tu izjavu Borisova danas rečima da stav Evropske unije nije da je KiM nezavisno i da bugarski premijer Bojko Borisov, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU Žosepu Borelu.

Nakon što je pozvan ambasador Srbije na razgovor, ubrzo se oglasio i Ivica Dačić koji je istakao da je po njegovom nalogu otpravnik poslova Bugarske pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova i to povodom izjave Borisova da novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost ne može da se rukovodi stavom Španije o Kosovu, nego da mora da poštuje stav cele EU o nezavisnosti Kosova.

"Srbija sa Bugarskom kao susednom zemljom želi dobre, prijateljske i savezničke odnose, što podrazumeva i visok nivo razumevanja za najvažnije interese dva zemlje i dva naroda. Kao što mi imamo razumevanje za pitanje bugarskog nacionalnog identiteta, jezika ili Goce Delčeva, tako očekujemo i razumevanje značaja pitanja Kosova za srpski narod. Ova izjava bugarskog premijera se ne odnosi, dakle, na pitanje kvota za ribolov ill kvaliteta srpskog sira u pregovorima sa Evropskom unijom, već se odnosi na pitanje teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Dačić u izjavio dostavljenoj Tanjugu.

Zato, kaže Dačić takve izjave moraju biti precizne, jer nije tačno da cela Evropska unija ima jedinstven i zajednički stav o nezavisnosti Kosova.

"Naprotiv, stav je statusno neutralan, i zato se Kosovo u dokumentima EU označava zvezdicom i fusnotom. I svi funkcioneri EU su dužni da to poštuju, bez obzira da li su te države priznale Kosovo ill ne. Bilo da je u pitanju Borel ill Borisov, ill bilo ko drugi. Ill je u pitanju pogrešna interpretacija, bilo njegove, bilo moje izjave. Zato je cilj poziva otpravniku poslova Bugarske na razgovor u MSP da se otkloni svaki nesporazum i u prijateljskom duhu nastavi naša saradnja, uz zahvalnost Bugarskoj na podršci evropskim integracijama Srbije", istakao je Dačić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Povezano

Sve vesti