mondo.rs,Tanjug,mondo.me

Ulcinj: Počela liturgija, bez Amfilohija i ispred hrama

Autor:

Liturgija Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) na Svaču, koju je prethodno crnogorska Uprava policije zabranila, je ipak počela, ali na ulazu u lokalitet gde se nalazi hram.

1
A- A A+
krst, crkva, isus hrist, vera, vernici, hrišćanstvo, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Televizija Crne Gore javlja da policija nije dozvolila služenje liturgije kod hrama.

Skup obezbeđuje policija, naročito ulaz na lokalitet.

Sveštenik koji služi liturgiju preneo je vernicima blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je trebalo da donese ruku Svetog Jovana Krstitelja, ali, kako je sveštenik naveo, zbog tenzija će to uraditi sledeće godine.

"Mi nismo ovdje stranci, decenijama izlazimo, dolazimo ovde na temelje naše državnosti i duhovnosti, ne da barjačimo. Sa jednim ciljem - da ne zaboravimo naše svete pretke, osveštane grobove koji se ovde nalaze. Predsednik opštine rekao je da je do decembra zabranjen pristup lokalitetu zato što rade arheološka istraživanja", naveo je sveštenik.

On je rekao da će se vernici već sledeće godine okupiti kod hrama.

Veliki sabor SPC: U Podgorici brane svetinje Srba VIDEO

Uputili su i poruke mira, kako su kazali, braći Albancima.

"Bili smo dobri prijatelji i to ćemo ostati", rekao je sveštenik.

Liturgija je organizovana uprkos protivljenju lokalne zajednice i političara, koji smatraju da je reč o provokaciji Srpske pravoslavne crkve.

Vučić Crnoj Gori: Odustanite, nemojte da kvarimo odnose

Policija je okupljanje unutar sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja, zabranila na zahtev lokalne vlasti, koja je pre nekoliko dana jednoglasno osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko primorske u drevnom gradu.

"Nema potrebe za dizanjem tenzija. Nikom se ne brane verska okupljanja samo gde se to može, to i država jemči. Uvereni smo da će skup proteći u najboljem redu", kazao je "Vijestima" sagovornik iz policije.

Paroh ulcinjski, protojerej Siniša Smiljić, kazao je ovom listu da je šokiran odlukama vlasti i policije.

Navodi se da je pojedinačno najjača albanska partija Forca pozvala juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namere SPC “da liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom”.

Incidenti u Ulcinju: Albanci vs Amfilohije!

Podseća se da su lane u isto vreme, meštani Vladimira i okolnih sela sprečili mitropolita Amfilohija da sa sveštenstvom i vernicima pristupi unutrašnjosti crkve. Nakon početnih tenzija, liturgija je ipak održana ispred objekta.

Forca je ocenila da je namera SPC neprihvatljiva i iritirajuća za stanovnike Ana e Malita i Ulcinja.

"Zahvaljujući angažovanju Albanskog nacionalnog saveta, Skupštine Opštine Ulcinj, ulcinjskog muzeja i lokalne zajednice Ane e Malit, postavljeni su temelji pravne zaštite arheološkog nalazišta Svač i ulcinjskog Starog grada, ne nasedajući na provokacije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", navode iz Force.

Povezano

Sve vesti