Bojana Zimonjić Jelisavac

STRANGER THINGS: Evo naših utisaka, da čujemo vaše!

Odgledali smo treću sezonu u cugu, a vi? Recite nam svoje mišljenje u anketi!

STRANGER THINGS: Evo naših utisaka, da čujemo vaše! Foto: YouTube/Netflix/Screenshot

Treća sezona Netflix hita "Stranger things" izašla je 4. jula, i svi ljubitelji ove "mračne" avanture iz osamdesetih pohitali su da je odgledaju što brže! Oborila je i rekord, jer ju je za pet dana odgledalo 18 MILIONA ljudi!

U prvoj sezoni upoznali smo klince iz Hokinsa i misterioznu Eleven iz obližnje tajne laboratorije. U drugoj, zajedno su se borili protiv strašnih Demogorgona, a evo šta smo gledali u osam epizoda nove sezone.

Pažnja, ako još uvek niste gledali, slede spojleri, i to kakvi - ovo je najuzbudljivija sezona do sada!

Čudovište nazvano Mind Flayer, koje je progonilo Vila u prethodnoj sezoni, ipak je našlo put do Hokinsa. Klinci su porasli, već izgledaju malo smešno u dečačkim šortsićima, pa se sada i zaljubljuju, cmaču pred kamerama, raskidaju, svađaju, mire... Naravno, devojčice su unele pometnju u odnose dečaka, pa sa Vilom više niko neće da igra "Dungeons&Dragons". Hoper je rešio da muva Džojs, Dastin je u kampu pronašao devojku "lepšu od Fibi Kejts", ali mu niko ne veruje da ona stvarno postoji. Zli Rusi su glavni negativci, a Mind Flayer skuplja građane Hokinsa, pretvara ih u krvavu "bljuvotinu" i asimiluje ih u sebe da bi rastao i napao Eleven!

Stiv je preboleo Nensi, i ima novu "drugaricu", inače kćerku Ume Turman i Itana Houka. Epizodne uloge male Erike i Mareja su razrađene, a tu je i novi negativac, korumpirani gradonačelnik. Nensi i Džonatan rade kao novinarka i fotograf i pokušavaju da odgonetnu misteriju eksplodirajućih pacova!

Očekivanja za ovu sezonu bila su velika, i moramo primetiti da nije razočarala. Likovi su uspešno razvijeni "korak dalje", kako klinci, tako i odrasli. Priča ima smisla, sama čudovišta i CGI su kompleksniji i bolje realizovani nego ikada, a završetak, iako ima smisla, dira pravo u srce ako ste fan ove serije.

Jedva smo "preživeli" jezivu pogibiju Boba Njubija (superheroja &3), a finale treće sezone donelo nam je još jedan sličan udarac. Džim Hoper se žrtvovao da bi portal u drugu dimenziju bio zatvoren, mada, vratićemo se na to pred kraj teksta. Bili, zli brat male Maks, bio je najgadniji lik tokom čitave sezone, da bismo pred sam kraj saznali zašto je takav i videli njegovu transformaciju u heroja... Otprilike 40 sekundi pre nego što su ga proboli pipci čudovišta.

Izvor: YouTube/Ivar Ragnarssson

Terminator, zombiji...

Serija se, od prve sezone, povremeno oslanja i podseća nas na kultne horore, ali i filmove za tinejdžere osamdesetih godina. Tako je bilo i u trećoj sezoni!

Izvor: YouTube/SceneGenie

"Zora mrtvih" i "Dan mrtvih" provlače se kroz celu sezonu, pošto su se braća Dafer poslužila i tržnim centrom kao mestom dešavanja, i uveli svojevrsne zombije kao nove likove. I na samom početku, klinci u bioskopu gledaju film Džorda A. Romera, oca zombi žanra koji nas je napustio 2017, i cela sezona deluje kao mali omaž njemu.

Glavni ruski negativac ipak je nešto moderniji, jer iako ne liči na Arnolda Švarcenegera, njegova frizura, ćutanje i vožnja motora neodoljivo podsećaju na Terminatora.

Mnogo manje suptilno, da ne kažemo baš očigledno, prikazani su filmovi "Povratak u budućnost", "Invazija kradljivaca tela", "Karate kid", "Poltergajst II", i naravno, "Beskrajna priča".

Izvor: YouTube/NerdClipsHD

ONA scena usred špice

Superherojski filmovi su nas navikli da čekamo do kraja špice, ali su braća Dafer svoju "umetnutu" scenu ubacili negde na pola odjave. U ruskoj Kamčkatki, tamničari dolaze do ćelija, kažu "ne Amerikanca", i jednog Rusa odvode da ga proždere Demogorgon.

Šta to znači? Pa, svakako znači da "Upside Down" avantura nije gotova, čim Zemljom još uvek šetaju Demogorgoni koji su navodno istrebljeni još u prethodnoj sezoni. A za "emotivce", nagoveštaj zatočenog Amerikanca znači da je Hoper možda, nekako, kako god, još uvek živ.

Braća Dafer su najavila da će "Stranger things" imati "sigurno četiri, a najverovatnije pet" sezona, pa jedva čekamo da vidimo nove! Do tada, da vas čujemo!


Tagovi:

Povezano

Sve vesti