mondo.rs

Vučić: Micotakis je prijatelj, bolja saradnja s Grčkom

Autor:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sinoć telefonom s Kirjakosom Micotakisom i čestitao mu pobedu na parlamentarnim izborima.

6
A- A A+
vučić, aleksandar vučić, vucic Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Vučić je rekao da je Grčka nama istinska prijateljska zemlja, da smo sa Aleksisom Ciprasom imali korektnu saradnju a da veruje da sa Micotakisom ta saradnja može biti još bolja.

"Razgovarao sam sinoć sa Micotakisom, dugo smo, prijateljski razgovarali, čestitao sam mu na pobedi. Sa Ciprasom smo imali korektnu saradnju, a verujem da sa Micotakisom možemo da imamo još bolju. To je za Srbiju istinski prijateljska zemlja i narod i verujem da ćemo imati njihovu podršku i u narednom periodu", rekao je Vučić za RTS povodom pobede Nove demokratije, sestrinske partije SNS.

Podsetio je da je Micotakis u novembru bio u poseti SNS i da su oni i lični prijatelji.

Na konstataciju novinara da kada je Cipras stupio na dužnost Vučić nije podržavao tu politiku, predsednik Srbije kaže:

"Uvek sam bio za teža rešenja i odgovoran pristup, što je kasnije, tokom madanta, preuzeo i Cipras. Tada smo bili protiv, pre svega, politike Varufakisa, kod njega je sve 'lako ćemo', ništa nećemo da platimo... Ja sam prvo tražio da vratimo sve dugove prema Rusiji, sredimo finansije, pa onda da razgovaramo o drugim stvarima. To je težak pristup, ljudima se to uglavnom ne sviđa", dodao je on.

Sada se vide rezultati Srbije - Grčka je na 84 odsto javnog duga, a Srbija na 51 odsto, dodao je Vučić.

Predsednik Vučić je Miciotakisu, koji danas preuzima dužnost premijera Grčke, poželeo mnogo uspeha u radu.

On je izrazio uverenje da će dobri odnosi Srbije i Grčke u budućnosti biti još bolji i da će saradnja dveju zemalja nastaviti da se razvija na obostranu korist, navedeno je u saopštenju službe za saradnju s medijima predsednika.

Konzervativna Nova demokratija Kirijakosa Micotakisa ostvarila je očekivanu pobedu na jučerašnjim prevremenim izborima u Grčkoj i prekinula četvorogodišnju pauzu vladavine neke od tri velike političke porodice u toj zemlji.

Pročitajte još:

Da li se s Micotakisom Grci vraćaju "na staro"?

Povezano

Sve vesti