mondo.rs,Tanjug

Javio se Borisov: Evo šta kaže o Srbima i Kosovu!

Autor:

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da nije dozvolio ministarki spoljnih poslova Ekaterini Zaharijevoj da oštro reaguje na izjave srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, jer on "zna koliko je pitanje Kosova bolno za Srbe" .

Javio se Borisov: Evo šta kaže o Srbima i Kosovu! Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski Bojko Borisov

Borisov je to rekao u nedelju, na kongresu vladajuće Gerb stranke u Sofiji, prenosi BTA.

Borisov je ocenio i da, ukoliko se Beograd i Priština ne sporazumeju, neće biti dalje perspektive za region.

On kaže da će Bugarska "pomoći svojoj braći Srbima" i, kako je naveo, na primer, sledeće godine biće završena izgradnja autoputa za Beograd, prenela je BTA.

Tenzije na relaciji Sofija-Beograd izbile su nedavno zbog izjave bugarskog premijera Borisova na konferenciji za novinare na samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanju.

Borisov je rekao da bi Žosep Borel, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cele Unije i da bi, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova a druge države članice priznaju, u skladu s tim trebalo da postupa.

Nakon toga više puta je reagovao i srpski šef diplomatije Ivica Dačić koji je poručio bugarskom premijeru Bojku Borisovu da poštuje stav EU po pitanju nezavisnosti Kosova a ne da "drži lekcije" novoizabranom šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu.

Tenzije su postale još jače kada je bugarska ministarka odlučila da pozove ambasadora Srbije na razgovor zbog Dačićeve izjave upućene Borisovu.

Haradinaj oduševljen: Hvala Bugarima i Bojku Borisovu!

Ubrzo nakon toga opet se oglasio Ivica Dačić koji je istakao da je po njegovom nalogu otpravnik poslova Bugarske pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i to povodom izjave Borisova!

Ovim povodom juče se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je izjavio da će se ovaj "nesporazum" brzo rešiti.

Dačić "okrpio" Borisova: Pusti Špance na miru!

Vučić je podsetio da je Bugarska priznala nezavisnost Kosova i da su tu naše razlike, a za sve ostalo smatra da imamo dobre odnose, koje ćemo, kaže, i dalje graditi.

"Smatram ovo malim prolaznim nesporazumom", podvukao je on.

Šta kaže Vučić o varnicama na relaciji Srbija-Bugarska

Sledeće nedelje, kako je najavio, razgovaraće sa bugarskim predsednikom i premijerom, Plamenom Radevom i Bojkom Borisovom.

Podsetio je da u Srbiji živi bugarska manjina, za koju želi da se oseća kao svoj na svome i da oni ne smeju da ispaštaju zbog takvih razmimiolaženja.

Povezano

Sve vesti