mondo.rs

Marina Tucaković o borbi sa kancerom: Nisam se predala

Autor:

Marini Tucaković kancer dojke dijagnostikovan je 2018. godine. Od tada traje njena borba sa opakom bolešću... Evo šta savetuje drugima koji se nađu u takvoj situaciji.

Marina Tucaković o borbi sa kancerom: Nisam se predala Foto: Mondo/Stefan Stojanović Marina Tucaković

Opaki kancer Marini Tucaković je dijagnostikovan u februaru 2018. godine i odmah je zbog veličine i ozbiljnosti uklonjen.

Lekari su joj spasili život, ali je pred njom dug put do konačnog izlečenja. Zdravlje održava ishranom, pre svega sokovima od aronije i cvekle, a jedini porok kojeg nikako ne može da se odrekne je pušenje. Marina kaže da je i pre potvrde lekara znala da se razbolela i da ima rak dojke.

 "Primetila sam promene na dojci i osećala sam se jako loše, čak sam počela i da mršavim, a to su bili već simptomi odmakle bolesti. Otišla sam kod lekara, uradila osnovne analize i odmah mi je potvrđena dijagnoza. Pored toga, tada mi je otkriven i dijabetes, za koji nisam ni znala da ga imam. Sve to je dodatno zakomplikovalo moje ionako teško stanje", kaže Marina Tucaković za "Informer" i otkriva detalje svoje borbe sa karcinomom:

"Nisam bila iznenađena kada su mi rekli da imam rak i pomirila sam se sa tim saznanjem. Nisam burno reagovala, niti pravila dramu, jer sam navikla da sebe uvek stavljam na poslednje mesto. A i zu životu mi se toliko ružnih i teških stvari izdešavalo da sam navikla da reagujem na loše vesti. Jednostavno, rekla sam sebi da moram da se pomirim sa istinom i da počnem da se borim. Odlučila sam da sledim sve preporuke lekara i moj ključni savet svakome ko oboli jeste da upravo to radi. Lekare morate slušati."

Tumor iz dojke odstranjen joj je 13. februara 2018. godine, a onda je usledila agonija i višemesečni boravak u bolnici.

"Operisana sam i lečila sam se na Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu. Nakon operacije dolazila sam i odlazila iz bolnice, i to je trajalo mesecima. Bila sam u veoma lošem stanju, rezultati su bili katastrofalni. Nakon operacije pojavila mi se i voda u plućima, što je dodatno otežavalo moje zdravstveno stanje i pravilo mi tegobe. Toliko je bilo vode, da su mi uradili čak 20 punkcija, izvlačenja vode špricem.

Bitno je nikad ne odustati

Marina Tucaković kaže da je najvažnije da osoba koja oboli od karcinoma nikada ne klone duhom i ne padne u depresiju, jer to vodi u sigurnu smrt: "Bitno je da žene ne odustanu i da se ne predaju, već da budu realne i da imaju taj nagon za životom kao ja."

Prvih godinu dana bila sam na hormonskim tabletama, a zatim je usledilo 10 zračenja, pa citostatici. Sada sam počela sa hemioterapijama, preventivno, zbog nekih sekundarnih promena. I sve to iziskuje dosta vremena u bolničkom krevetu. Ali i na to sam se navikla, i zbog svoje želje za životom, ali i zbog divnih lekara i sestara koji mi daju volju da se borim", objašnjava Marina Tucaković i dodaje šta je sve dobro koristiti tokom lečenja:

"Ništa posebno nisam ni jela ni pila, samo sam povela računa o unosu šećera i masti, kako zbog dijabetesa, tako i zbog samog raka, jer puno masnog i slatkog ne prija. Jela sam dosta voća i povrća, pila sok od cvekle i aronije. Išla sam i na metaboličke infuzije, jer mi baš prijaju. Primila sam i dve imuno-vakcine u Nemačkoj, a na jesen možda odem i po treću. Jedino cigarete nisam uspela u potpunosti da ostavim", iskrena je Marina Tucaković.

Ona i dalje uspešno vodi borbu sa kancerom dojke, a na pitanje kakvo je njeno trenutno zdravstveno stanje, kaže:

"Moje zdravstveno stanje nije idealno, ali je sto puta bolje nego na početku. Zato savetujem svim ženama da ne idu mojim putem, već da čim primete neku promenu odu kod lekara, jer vreme je lek. Bolest nije naivna, rak je kao neka epidemija koja napada sve više mladih. Ali, ako sam preživela smrt svoga sina, preživeću i bolest", završava ispovest Marina Tucaković.

DESET MINUTA KOJI ŽIVOT ZNAČE: Ovako se radi samopregled dojki

Povezano

Sve vesti