MONDO/Agencije

Skot poručio Prištini: Ukinite takse, pregovarajte!

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot pozvao je danas vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz Srbije i podstakao nastavak dijaloga, uz posredovanje Evropske unije.

Skot poručio Prištini: Ukinite takse, pregovarajte! Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skat izjavio je danas da Vašington priznaje značaj Evropske unije u dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i da je važno da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto.

Skot je ocenio da su kosovske takse od 100 odsto na robu iz Srbije prepreka nastavku dijaloga i dodao da su SAD zatražile od Prištine da povuče odluku o taksama.

"Carine su prepreka pregovorima i mi smo jasno rekli i vladi na Kosovu da mislimo da ih treba skinuti, tako da možemo ići za pregovarački sto, a tamo je najveći izazov", rekao je Skot danas novinarima nakon potpisivanja amandmana na dva sporazuma o pomoći Srbiji.

Izvor: Tanjug

Vlasti u Prištini uvele su novembra 2018. godine takse od 100 odsto na robu iz Srbije, čime se gubitak Srbije meri u stotinama miliona evra na godišnjem nivou.

Iako su SAD više puta poručivale predstavnicima kosovskih Albanaca da ukinu takse (što možete da pročitate u Povezanim vestima), to se, za sada, nije dogodilo.

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović je novinarima rekla da ne treba razmišljati o tome ko ima veći uticaj na dijalog Beograda i Prištine, već da je važno da svi pozovu Prištinu da ukine takse, kako bi se dijalog nastavio.

"Bitno je da svi aktivno učestvuju u tome, a nije sad samo pitanje toga da li je prevaga na strani EU, koja i dalje POSREDUJE i olakšava dijalog i uloge SAD ili nekih drugih zainteresovanih aktera", rekla je Joksimović novinarima u Vladi Srbije posle potpisivanja dva amandmana na sporazum o pomoći između SAD i Srbije.

Ona je tako odgovorila na pitanje da li će SAD primeniti svoj autoritet da privole Prištinu da se vrati za pregovarački sto.

Joksimović je rekla da se briselski dijalog od početka vodio u formatu posredovanja EU, kao medijatora i posrednika u razgovorima.

Nažalost, kako je rekla, posle šest godina zaista nije bilo pomaka, što je, navodi, svima jasno, ne samo kad je reč o formiranju ZSO, već se otišlo i dalje uvođenjem tarifa koje u svakom pogledu i ekonomski i politički dodatno urušavaju atmosferu.

"Ukidanje taksi je jasan uslov za povratak za pregovarački sto", istakla je Joksimović.

Povezano

Sve vesti