mondo.rs

Opština Herceg Novi: Srbi, IZVINITE!

Autor:

Čelnici primorske crnogorske opštine Herceg Novi odlučno reagovali povodom antisrpskog grafita ispisanog na steni na plaži u Đenovićima, koji pripadaju ovoj opštini. Preduzete mere da grafit bude uklonjen. "SRBI, IZVINITE".

21
A- A A+
Herceg Novi Foto: MONDO/Anto Baković Herceg Novi

Uvredljiv, šovinistički grafit usred letnje sezone, podigao je veliku prašinu u regionu.

"Je*i Srbe", napisao je neko (ili više njih), ne zna se ni kada, na steni na plaži u Đenovićima, naselju koji teritorijalno pripada Herceg Novom.

MONDO je u nedelju pozvao predsednika Mesne zajednice Đenovići Miloša Bojanića koji nam je rekao da niko od građana, niti turista nije prijavio taj problem, ali da će oni odmah to rešiti, odnosno obrisati grafit.

Ovim povodom danas su saopštenjem reagovali i čelnici Opštine Herceg Novi, predsednik Stevan Katić i potpredsednik Miloš Konjević.

Obojica su najoštrije osudili počinioce koji su ispisali uvredljivi grafit u Đenovićima i saopštili da će tražiti od policije da orktije ko ga je napisao. Uputili su i izvinjenje Srbiji i Srbima.

"Ovaj sraman, vandalski čin predstavlja udar na našu tradiciju multukulturalnosti i međusobnog poštovanja, uvredu za sve građane Herceg Novog, među kojima je veliki broj onih srpske nacionalnosti. Natpisi sa šovinističkim porukama nedopustivi su Herceg Novom, gradu koji raširenih ruku dočekuje ljude svih naroda i nacionalnosti", navodi se u njihovoj pisanoj izjavi.

Poručili su da je Opština Herceg Novi preduzela mere da natpis bude uklonjen, a zahtevaće od policije da otkrije ko stoji iza ovog prekršaja i da kazni počinioce.

"Važno je istaći da ovaj, pojedinačni slučaj narušavanja javnog reda i mira predstavlja loš presedan u zajedinici koju odlikuje skladan suživot građana različitih nacionalnih i konfesionalnih opredjeljenja. Ovim putem se izvinjavamo svim građanima i gostima našeg grada. Posebno izvinjenje upućujemo pripadnicima srpske nacionalnosti, u ime grada koji je mnogima dom, koji je prva opština nosilac ordena Svetog Save prvog reda i godinama ostaje prepoznat kao jedna od omiljenih destinacija građana Srbije", navodi se u pisanoj izjavi predsednik i potpredsednika Opštine Herceg Novi.

Povezano

Sve vesti