mondo.rs,Fonet

Hiljade maršira prema Srebrenici

Autor:

Oko 6.000 učesnika Marša mira krenulo je danas iz Nerzuka, kraj Sapne, prema Srebrenici. Oni će prepešačiti oko 240 kilometara do Potočara, gde će 11. jula prisustvovati komemoraciji ubijenim Bošnjacima iz Srebrenice.

11
A- A A+
srebrenica, potočare Foto: MONDO/J.S.

"Marš mira" organizuje se svake godine u spomen na hiljade Srebreničana, koji su u julu 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi došli do teritorije pod kontrolom Armije BiH i do Tuzle.

Šešelj: Smrtna kazna ko kaže da je Srebrenica genocid!

Nekadašnjim “putem spasa”, koji je dug 100 kilometara, ići će svi učesnici i na taj način odati počasti onima koji nisu uspeli da se probiju na slobodnu teritoriju u Nerzuku, preneo je RSE.

Među učesnicima Marša su preživeli, ali i hiljade ljudi iz cele Bosne i Hercegovine i sveta, koji su krenuli na put do Potočara gde će 11. jula biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop 33 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Iz Nerzuka su na ovogodišnji Marš mira krenule grupe koje su prethodnih dana krenule iz različitih delova BIH.

Dolazak učesnika Marša mira u Potočare se očekuje 10. jula u kasnim poslepodnevnim satima, a dan kasnije svi oni će prisustvovati kolektivnoj sahrani identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici.

Povezano

Sve vesti