mondo.ba

Erdogan u Sarajevu

Autor:

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je danas u dvodnevnu posetu u Sarajevo.

Erdogan u Sarajevu Foto: Tanjug/Presidential Press Service via AP, Pool

On će prisustvovati sutrašnjem samitu  (SEECP) kojim predsedava BiH.

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo Erdogan je stigao u 12.40 sati, a u pratnji, pored članova njegovog kabineta, doputovali su i njegova supruga Emine Erdogan, ministar odbrane Turske Hulusi Akar, ministar trezora i finansija Berat Albajrak, kao i ministar transporta i infrastrukture Cahit Turhan.

Turskog predsednika na sarajevskom aerodromu dočekali su ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, pomoćnik ministra spoljnih poslova BiH Almir Šahović, te ambasador Turske u BiH Haldun Koc.

VELIKI SAMIT U BIH: Stižu Brnabić, Erdogan, Borisov...

Očekuje se i da će se Erdogan prvog dana boravka u Sarajevu sastati s delegacijom turske vojne misije koji djeluje u sastavu EUFOR-a u BiH. Erdogan će posetiti i grob Alije Izetbegovića.

Erdogan će tokom dana sastati i sa članovima Predsjedništva BiH. Tokom dana najavljen je sastanak Erdogana s predsedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem te učešće na svečanoj večeri u zgradi Predsedništva BiH.

Nakon sastanka s Izetbegovićem planiran je sastanak Erdogana i slovenskog predsednika Boruta Pahora.

U utorak, drugog dana posete, turski predsednik Erdogan će prisustvovati samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi(SCEEP) koji se održava u hotelu "Termag" na Jahorini, a na marginama sastanka bi se trebao sastati s predsjednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Povezano

Sve vesti