Tanjug

VRAĆANJE PRIRODI: Srbija dobila ogromnu plantažu jabuka

Autor:

U Vladičinom Hanu danas je otvorena najveća plantaža organske jabuke u Srbiji, koja se prostire na 45 hektara.

1
A- A A+
jabuka, jabuke, voće Foto: MONDO/Dragana Todorović

Otvaranju plantaže u koju je kompanija Nektar uložila više od 200 hiljada evra, prisustvovali su predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević, koji su s direktorom Nektara Mihailom Jankovićem poručili da je organska proizvodnja velika šansa za poljoprivredu Srbije.

Predsednik PKS je istakao da je za ceo kraj ova plantaža značajna i podsetio da je kompanija Nektar do sada uložila više od 15 miliona evra u svoju proizvodnju u Vladičinom Hanu.

Organska hrana će i kod nas stvarno biti organska!?

Ocenio je da su potencijali ovog kraja odlični za ulaganja i pozvao poljoprivrednike iz cele Srbije da krenu da se bave i organskom proizvodnjom jer je ona, ističe, budućnost poljoprivrede.

"U Srbiji ima sedam odsto zaštićenog zemljišta koje sutra može da bude sertifikovano u organsko, a koristimo samo 0,4 odsto, praktično, ni pola procenta", naveo je Čadež.

Organska proizvodnja je, kaže, zahtevna, ali kako je istakao, velike kompanije ali i PKS mogu da pomognu budućim proizvođačima, kako savetima tako i pronalaženjem parnera i klijenata.

Italija na nogama: Srbin izvozio otrovni sok jabuke kao "organski"

"Sa nemačkom vladom uspeli smo Srbiju da stavimo i na takozvanu 'import listu za organske prehrambene proizvode', a malo zemalja je na ovoj listi", primetio je Čadež.

Direktor kompanije Nektar Mihailo Janković objasnio je da je 45 hektara organske jabuke samo prva faza, a da će posle proširenja, pod organskom jabukom biti 114 hektara, što je ukupno ulaganje veće od pola miliona evra.

Šumadinac na pijaci poklanja jabuke

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević istakao je da je važno novo zapošljavanje, ali i bavljenje organskom proizvodnjom kroz kooperantski odnos.

Najavio je izmenu Zakona o organskoj proizvodnji koja će omogućiti proizvođačima lakši izlazak na tržište Evropske unije kao i nove veće podsticaje za organsku proizvodnju.

Povezano

Sve vesti