mondo.rs,Tanjug

Bugari: Dačiću, da se ono više ne ponovi!

Autor:

Zbog izjave šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, ambasador Srbije u Bugarskoj Vladimir Ćurgus bio na razgovoru u Ministarstvu spoljnih poslova u Sofiji. U Beogradu "odgovarala" otpravnica Ambasade Bugarske.

19
A- A A+
ivica dačić Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Bugarska novinska agencija BTA prenela je saopštenje bugarskog ministarstva navodeći da je na sastanku ambasadoru Srbije Ćurgusu rečeno da je Dačićeva izjava neprihvatljiva i da nije u skladu sa bugarskim očekivanjima o prijateljskim i dobrosusedskim odnosima.

Bugarska strana očekuje da se takve izjave neće ponoviti ubuduće, navodi se u saopštenju ministarstva.

Povod za poziv ambasadoru Srbije usledio je posle Dačićevog komentarisanja izjave bugarskog premijera Borisova na konferenciji za novinare na samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanju.

Borisov je, naime, rekao da bi Žosep Borel, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cele Unije i da bi, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova a druge države članice priznaju, u skladu s tim trebalo da postupa.

Dačić je na to poručio Borisovu da stav Evropske unije nije da je Kosovo i Metohija nezavisno i da bugarski premijer, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU.

MSP: IZJAVA BORISOVA NEPRIHVATLJIVA

U Ministarstvo spoljnih poslova Srbije danas je pozvan otpravnik poslova u Ambasadi Republike Bugarske u Beogradu, Iva Kruleva, radi razjašnjenja situacije koja je nastala posle istupanja predsednika Vlade Bugarske Bojka Borisova u vezi sa jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova i Metohije.

Kruleva je pozvana po nalogu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i tom prilikom je još jednom istaknuto da je ova izjava premijera Borisova neprihvatljiva, jer nije tačna, a tiče se najznačajnijeg pitanja za svaku zemlju, pitanja teritorijalnog integriteta, saopšteno je iz Ministarstva.

"Ta izjava nije u skladu sa očekivanjima Republike Srbije o prijateljskim i dobrosusedskim odnosima. Ponovljeno je da se Srbija nada da se takve izjave neće ponoviti ubuduće. Stav EU nije nezavisno Kosovo, i toga bi svi trebalo da se pridržavaju", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, u otvorenom razgovoru sa naše strane je izraženo iznenađenje zbog poziva koji je ovim povodom upućen ambasadoru Republike Srbije u Sofiji.

Ponovljena je spremnost Srbije da nastavi da razvija i produbljuje dobrosusedske odnose sa Bugarskom i još jednom istaknuta zahvalnost na podršci koju Bugarska pruža našoj zemlji na putu ka EU.

Povezano

Sve vesti