mondo.rs

3 napitka koja visok pritisak vraćaju u zdrave granice

Autor:

Oko 30 odsto građana Srbije pati od hipertenzije, ako ste među njima, evo šta treba da radite.

3 napitka koja visok pritisak vraćaju u zdrave granice Foto: Guliver/Getty Images/DragonImages

Visok krvni pritisak znači da krv pritiska krvne sudove jače nego što bi trebalo. Vremenom zbog toga mogu da nastanu oštećenja na zidovima krvnih sudova, može doći do blokiranja arterija i nedostatka kiseonika u telu.

Uprkos tome što ukoliko se ne leči može da dovede čak i do fatalnih ishoda, visok pritisak gotovo da nema simptoma, zbog čega ga nazivaju "tihim ubicom", a statistika kaže da oko 30 odsto građana Srbije pati od hipertenzije.

Prepoznajte simptome: OVO treba da znate o visokom pritisku

Dobra stvar je što možete da uradite mnogo toga, da biste sprečili pojavu visokog pritiska. Mere prevencije su prilično jednostavne, male promene u načinu ishrane i životnom stilu su često sasvim dovoljne. Trebalo bi da smanjite unos soli i jedete više voća i povrća.

Takođe, naučna istraživanja pokazala su da pomažu i ovi napici:

Zeleni čaj

Velika studija iz 2004. godine, koja je analizirala 25 nezavisnih naučnih istraživanja na ovu temu, pokazala je da redovno konzumiranje zelenog čaja tokom 12 nedelja, ili duže, pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

Pročitajte: Da li je zeleni čaj stvarno "čudotvoran"

Sok od cvekle

Istraživanje sprovedeno u Londonu pokazalo je da čaša svežeg soka od cvekle jednom dnevno pomaže u vraćanju krvnog pritiska u zdrave granice. Ovaj efekat postiže se zahvaljujući visokom sadržaju nitrata u cvekli, navodi se u studiji Britanske fondacije za srce. Naučnici ipak preporučuju da se cvekla ne kuva. Možete je konzumirati pripremljenu na pari, ili kao sok, tako je najzdravija.

Pročitajte: Cvekla - najlekovitije povrće

Kombuha

Kombuha ima visok udeo probiotika. Ovaj napitak pomaže u očuvanju zdrave ravnoteže dobrih bakterija u crevima, i redovno konzumiranje tokom osam nedelja može da pomogne u snižavanju povišenog pritiska, prenosi Medical Daily.

Pročitajte: Kombuha - eliksir zdravlja

Povezano

Sve vesti