mondo.rs

JOŠ JEDAN razlog da se LEGALIZUJE marihuana

Autor:

Studija sprovedena u Americi pokazala je da legalizacija korišćenja marihuane u rekreativne svrhe smanjuje broj tinejdžera koji koriste marihuanu.

JOŠ JEDAN razlog da se LEGALIZUJE marihuana Foto: Guliver/Getty Images/Sean Gallup

Korišćenje marihuane među mlađom populacijom u Americi je poraslo tokom proteklih godina, ali novo istraživanje pokazalo je da taj broj opada u onim saveznim državama u kojima je korišćenje marihuane u rekreativne svrhe legalizovano, prenosi CNN.

Zakoni kojima je u nekim saveznim državama legalizovana upotreba marihuane povezuju se sa padom od 8 odsto u broju srednjoškolaca koji su u istraživanju izjavili da su marihuanu koristili jednom u poslednjih 30 dana, i 9 odsto u grupi koja je marihuanu "tokom proteklih 30 dana koristila 10 puta ili više", navodi se u studiji objavljenoj u medicinskom žurnalu JAMA Pediatrics u ponedeljak.

"Nismo utvrdili nikakav uticaj legalizacije u medicinske svrhe na tinejdžere, već dokaze mogućeg smanjenja broja uživalaca marihuane u ovoj starosnoj grupi kao posledice legalizacije u rekreativne svrhe", želi da bude jasan Mark Anderson, profesor na Univerzitetu Montane, koji je autor studije.

MONDO tema: Bolesti zavisnosti - uzroci i lečenje

Tokom istraživanja, analizirani su podaci od 199. do 2017. godine, o više od 1,4 miliona srednjoškolaca, koji su prikupljani u godišnjim studijama o rizičnom ponašanju mladih Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Ali, još nema objašnjenja za ovakvu statistiku, a podaci novog istraživanja ne podudaraju se sa nekim ranijim studijama koje su pokazale da raširenost korišćenja marihuane među mladima ostaje na istom nivou, bez obzira na eventualne promene zakona u smeru legalizacije.

"Mislim da je veliko pitanje zašto procenti pokazuju to opadanje", kaže Boni Halper-Felšer, profesor pedijatrije na Stenfordu, koja nije učestvovala u istraživanju.

Ona smatra da je jedno od mogućih objašnjenja to što je tinejdžerima teže da dođu do marihuane, onog trenutka kad legalizacijom dilere droge zamene licencirani distributeri koji zahtevaju dokaz da je osoba koja želi da kupi marihuanu punoletna.

"Možda sada, kad imate legalan način da kupite marihuanu više nema toliko ulične prodaje", kaže ona. "A nadamo se da će legalni distributeri biti strogi u proveri starosti kupaca".

kanabis, marihuana, protest Foto: MONDO/Predrag Vujić

U međuvremenu, podaci korišćenja samo marihuane među mladima u Americi kažu da je taj procenat sa 0,6% 1991. porastao na 6,3% u 2017, objavljeno je u Američkom žurnalu za javno zdravlje.

"Drugo otvoreno pitanje je da li mladi dobijaju jasnu poruku o činjenici da je korišćenje marihuane tokom adolescencije štetnije nego u odraslom dobu jer se mozak tada još razvija", upozorava dr Halpern-Felšer.

Povezano

Sve vesti