mondo.rs,Tanjug

KRVAVA BITKA ZA TRIPOLI: Raste broj poginulih (VIDEO)

Autor:

Sukobi u Libiji ne jenjavaju, od početka aprila u predgrađima libijske prestonice Tripolija najmanje 1.048 ljudi je poginulo, a 5.500 ranjeno, među kojima su i civili.

2
A- A A+
sukobi Foto: YouTube/screenshot/Washington Post sukobi

Svetska zdravstvena organizacija u Libiji je na Tviter nalogu objavila da je među poginulima 106 civila, kao i da je 289 civila među 5.558 ranjenih.

Izvor: YouTube/Washington Post


"Naši timovi su obavili više od 1.700 operacija za tri meseca", dodala je organizacija.

SZO je navela da će i dalje slati lekare i sanitetski materijal da bi se pomoglo bolnicama.

Sukobi u Libiji,"Ofanziva na Tripoli"

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muamar Gadafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Tripoli je pod kontrolom slabe vlade nacionalnog jedinstva koju podružavaju UN i njoj pripojenih milicija koji su rivali administracije na istoku i Hifterovoj vojsci.

"Ofanziva na Tripoli", pod komandom generala Kalife Haftara, najmoćnijeg čoveka paralelne vlade na istoku zemlje, počela je početkom aprila a iz dana u dan sukobi su sve intenzivniji.

Međunarodna zajednica za sada pokušava da tenzije smiri - iz daleka.

Zapad, uključujući SAD, traži od Haftara da odustane od ofanzive. Rusija insistira na odgovornosti obe suprotstavljene strane.

Povezano

Sve vesti