MONDO/Tanjug

Pijani na električnim trotinetima

Autor:

U Danskoj se trenutno električni skuteri tretiraju kao bicikli, pa im je dozvoljena vožnja razgranatom mrežom biciklističkih staza i puteva.

1
A- A A+
ilustracija Foto: Mondo/Stefan Stojanović ilustracija

Danska policija uhapsila je 28 ljudi u Kopenhagenu zbog vožnje električnog trotineta u pijanom ili drogiranom stanju.

Policija je na Tvitera objavila da su tokom vikenda 24 osobe uhapšene zbog vožnje trotineta pod uticajem alkohola, dok su ostali privedeni bili pod dejstvom narkotika, piše Euronews.

 U Danskoj se trenutno električni skuteri tretiraju kao bicikli, pa im je dozvoljena vožnja razgranatom mrežom biciklističkih staza i puteva.

Dozvoljeni nivo alkohola u krvi za vožnju svih vrsta vozila iznosi 0,5 promila. Kazna za pijanu vožnju iznosi od 270 evra. U slučaju da se isti prekršaj ponovi, kazna da se duplira, a ako vas policija i treći put uhvati u pijanom stanju za volanom idete u zatvor.

Vožnja pod uticajem droga je zabranjena.

Popularnost električnih trotineta je eksplodirala ove godine u Evropi, pa su pojavili i prvi problemi posebno prilikom vožnje na trotoarima gde se često dešavaju sudari sa pešacima.

U Španiji je prošle godine zabeležena i prva fatalna nesreća kada je vozač električnog skutera naleteo i usmrtio jednu stariju ženu.

Pariz je takođe doživeo pravi bum u popularnosti ovog prevoznog sredstva, a Grčka je nedavno predala predlog zakona o mikro-mobilnosti, koji se odnosi i na električne trotinete.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti