mondo.rs

Zdrave namirnice koje su "KALORIJSKA BOMBA"

Autor:

Evo male lekcije koja se tiče brojanja kalorija...

Zdrave namirnice koje su "KALORIJSKA BOMBA" Foto: Guliver/Getty images, LightFieldStudios

Trudite se da jedete zdravo, ali nikako da skinete višak kilograma? Možda je problem u porcijama. Sasvim je sigurno da je bolje da pojedete avokado neko celu kutiju keksa, ali imajte na umu da neke zdrave namirnice sadrže mnogo više kalorija nego što biste pretpostavili.

Poređenja radi, neka čokolada bude referentna vrednost – dve kockice, tj. oko 20 grama tamne čokolade (sa 70 odsto kakaa) sadrži 117 kalorija.

Avokado – 330 kalorija

Avokado je bogat zdravim mastima koje su dobre za srce, ali je takođe i veoma kaloričan. Tako da, umesto da pojedete ceo avokado, trebalo bi da se držite jedne četvrtine po obroku.

Kašika maslinovog ulja – 163 kalorije

U poređenju sa ugljenim hidratima i proteinima koji sadrže oko četiri kalorije po gramu, masti sadrže oko devet kalorija po gramu. Tako da, kada je reč o čistoj masti, poput maslinovog ulja, lako unesete mnogo kalorija, a da to ni ne osetite.

Daleko od toga da maslinovo ulje nije dobro za vas, ali nemojte baš da ga sipate u sve kao da ste Džejmi Oliver.

Parče hleba od celih žitarica – 128 kalorija

Hleb je zdrava hrana i ugljeni hidrati nisu sami po sebi loši za vas. Kada se odlučite za opciju od celih žitarica, unosite energiju koja će vas duže držati sitim, a koja sadrži i vlakna dobra za creva. Plus, hleb nudi i druge važne nutrijente, poput onih iz vitamina B. Dakle, ne izbacujte hleb, samo pazite na količinu!

Kašika putera od kikirikija – 149 kalorija

Sadrži dobre masti i dobar je izvor energije, ali jedino treba da pazite na količinu, kao i kod svih drugih namirnica.

Na kraju, niko ne pokušava da kaže da je čokolada bolji izbor od navedenih namirnica – svakako nije. Samo imajte na umu da i zdrave namirnice mogu da budu kalorične, tako da ih treba unositi u manjim količinama.

Povezano

Sve vesti