mondo.rs,SRNA

Republika Srpska ZABRANILA uvoz suncokreta iz Srbije?

Autor:

Vest iz Republike Srpske - Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz 3.000 kilograma sirovih semenki suncokreta u ljusci, poreklom iz Srbije, zbog povećanog prisustva kadmijuma.

Republika Srpska ZABRANILA uvoz suncokreta iz Srbije? Foto: Mondo/Stefan Stojanović


Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka teških metala.

"Na osnovu izveštaja o laboratorijskoj analizi izdatog od Instituta za vode Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je prisustvo kadmijuma iznad vrednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama za određene kontamitente u hrani", dodaje se u saopštenju.

Međutim, u Fitosanitarnoj inspekciji Uprave za zaštitu bilja Srbije kažu za Tanjug da zvanično nisu obavešteni od strane Fitosanitarne službe RS o nalazu povećanog prisustva kadmijuma u pošiljci sirovog suncokreta.

"Uvidom u naš aplikacioni sistem, a i proverom na graničnim prelazima, nismo konstatovali vraćanje pošiljke sirovog suncokreta u količini od 3.000 kilograma koja je navodno poreklom iz Republike Srbije", kažu u Fitosanitarnoj inspekciji.

Iz RS navode i da je na zahtev uvoznika, izvršena superanaliza kontrolnog uzorka u laboratoriji u Bečeju, u Srbiji, kojom su potvrđeni rezultati prve analize, odnosno utvrđeno je prisustvo kadmijuma u vrednosti od 0,581 miligrama po kilogramu, čija je sumarna vrednost iznad Pravilnikom propisane vrednosti od 0,1 miligrama po kilogramu.

Inspektor je zabranio uvoz sporne pošiljke i naredio vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

Kadmijum se nalazi u zemlji, a čak do 10 odsto kadmijuma uzetog putem hrane i vode se apsorbuje u organizmu.

Nakon izloženosti, kadmijum se vezuje za eritrocite i prenosi se kroz telo, gde se gomila u jetri i bubrezima.

Kadmijum se sporo izlučuje i može ostati u telu više od 20-30 godina.

Hronična izloženost kadmijumu može izazvati akumulaciju kadmijuma u bubrezima (sa mogućnošću otkazivanja bubrega), umanjenu mineralizaciju kostiju i smanjen kapacitet pluća. Takođe je poznat kao kancerogen kod ljudi.

Evo zašto je Rusija zabranila uvoz mesa iz Srbije

Povezano

Sve vesti