mondo.rs

Zašto NE MOŽETE da ODOLITE grickalicama, a trudite se

Autor:

Nije da nemate dovoljno volje, nešto drugo je u pitanju.

Zašto NE MOŽETE da ODOLITE grickalicama, a trudite se Foto: Guliver/Getty/Images/VladimirFLoyd

Sigurno vam se dešava da kada ispred sebe ugledate neke grickalice na stolu, jednostavno ne možete da im odolite? Trudite se, nije da se ne trudite, ali čini vam se da je želja jača od vas. Donekle i jeste, barem tako pokazuju nova istraživanja – želja za hranom je malo manje pod našom kontrolom nego što se ranije mislilo.

Naime, nova studija je pokazala da je jako teško odoleti nezdravoj hrani ili lošim navikama, posebno u trenucima kada pokušavate da se koncentrišete na više stvari odjednom.

Grupa psihologa sa Univerziteta u Sidneju utvrdila je da je gotovo nemoguće odoleti ovakvom iskušenju, kada vam to iskušenje skreće pažnju sa nečeg drugog što pokušavate da uradite.

Ta studija je pokazala da čovek ima samo određene količinu "resursa kontrole", koji nam pomažu da odolimo iskušenju, zbog čega je zaista skoro nemoguće ignorisati signale nagrade.

Govoreći konkretno o želji za grickalicama ili slatkišima, naučnici veruju da kada pokušavamo da radimo više stvari istovremeno, naša sposobnost da ignorišemo iskušenje je "u minusu". Sigurno vam se već i dešavalo da radite nešto, a prijede vam se grickalica, i onda kažete sebi: "Samo da završim, pa ću uzeti grickalicu". A onda shvatite da maltene ne možete da radite jer samo mislite o hrani...

To, ipak, ne znači da je stvarno nemoguće da odolite nekoj hrani, već da je naša kontrola u ovakvim situacijama prilično ograničena...

Tagovi:

Povezano

Sve vesti