mondo.rs

Počinje festival ruske klasične muzike u Drvengradu

Autor:

Danas počinje sedmi festival ruske klasične muzike, od ove godine pod novim imenom "Kustendorf Klasik".

Počinje festival ruske klasične muzike u Drvengradu Foto: MONDO/Predrag Vujić

Festival ruske klasične muzike "Kustendorf Klasik", počinje danas u Drvengradu i trajaće do 12. jula. Festival će okupiti 50 mladih muzičara iz renomiranih muzičkih škola i iz akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Nemačke i Kine.

Festival će otvoriti poznati ruski violista Jurij Bašmet, a druge večeri nastupiće Madžar, kao i bariton Vasilij Gerelo uz klavirsku pratnju Olega Vajnštajna. Bašmet i Madžar će nastupiti sa Simfonijskim orkestrom "Kustendorf" pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića.

Festival će zatvoriti koncert violončeliste Nareka Haknazarjana, narodnog umetnika Jermenije, violiniste Hačatura Almazjana i baritona Efima Zavaljnog, kao i Kragujevčkog pevačkog društva u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana.

Program će obuhvatiti i radionice za mlade talente koje će voditi gosti festivala.

U revijalnom programu biće izvedena savremena opera Mikaela Tarivardijeva "Očekivanje" u režiji Vladana Churkovića i pod dirigentskom upravom Marije Stajić, dok će u u okviru pratećeg programa u jutarnjim časovima biti prikazani filmovi "Tema" Gleba Panfilova i "Dobrodošli, ili bez prestupa" Elema Klimova. Večernji sati su rezervisani za džez u "Prokletoj avliji".

Festival  je do ove godine nosio naziv "Boljšoj" i zajednički je projekat režisera Emira Kusturice i kompanije "Gasprom njeft".

Povezano

Sve vesti