mondo.rs

Prokuvao motor: NIKAD NE DIRAJTE poklopac hladnjaka

Autor:

Pogledajte šta može da vam se desi ako pokušate da otvorite otvor na hladnjaku dok motor "kuva"

1
A- A A+

ilustracija Foto: promo/Volkswagen AG ilustracija

Tropske vrućine mogu biti veliki neprijatelj automobila, posebno ako postoji problem sa sistemom za hlađenje motora.

Čak i ako nemate problema, pre polaska na put bi trebalo otići u servis kako bi vam majstor proverio rashladni sistem i, po potrebi, dopunio nivo rashladne tečnosti.

Sistem bi uvek trebalo da hladi antifriz jer ova tečnost ne samo što ne mrzne na "debelom minusu" već joj je i tačka ključanja iznad 100 stepeni, obično oko 110-112C. Posebno ako se zna da je radna temperatura motora oko 90 stepeni.

Motor može da prokuva najčešće usled otkazivanje ventilatora ili merača temperature, koji aktivira ventil za izmeni tečnosti u hladnjaku i bloku motora.

Čim pokazatelj temperature motora ode u crveno polje, treba zaustaviti vozilo i uključiti grejanje na maksimum.

Ono što je veoma bitno jeste da vozač nikako ne otvara čep od posude za tečnost ili hladnjaka jer zbog velike temperature (od oko više od 100C) i pritiska može doći do eksplozije i opekotina.

Upravo se to desilo jednom Englezu. On je odlučio da, doduše, pažljivo skine poklopac sa hladnjaka, ali u trenutku kad je dovoljno odvrnuo čep došlo je do eksplozije i šikljanja rashladne tečnosti.

Pogledajte kako je sve ovo izgledalo.

Nesrećnik je završio u bolnici sa opekotinama drugog stepena.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti