mondo.rs

E, OVO je gradonačelnik: ovako se bori za ljudska prava

Autor:

Pogledajte šta je uradio gradonačelnik meksičkog grada i kako je testirao sopstvene službenike! APLAUZ!

8
A- A A+
Foto: YouTube/screenshot

Gradonačelnik meksičkog Kvatemoka odlučio je da na neobičan način testira ponašanje lokalnih javnih službenika i njihovog odnosa prema građanima, a posebno prema osoba sa invalidititetom i socijalno ugroženima.

Karlos Tenja Navarez se temeljno pripremao za ulogu osobe sa invaliditetom kako bi proverio kako rade gradske službe.

Dva meseca je pripremao masku, a potom je obilazio socijalne radnike, obraćao se za pomoć zaposlenima u kabinetu gradonačelnika, a sve u cilju da utvrdi ko je u pravu - oni koji se žale na nadležne službe ili zaposleni u njima, koji su govorili da ih građani maltretiraju konstantnim zahtevima.

Na sebi je nosio debeo džemper i delimično je prekrio lice kako ga ne bi prepoznali, imao je na glavi šešir, crne naočare, a preko levog uveta je stavio zavoj, kako bi lažirao povredu. Sve vreme je bio u invalidskim kolicima.

Najpre je otišao u jednu od socijalnih službi, gde je zatražio besplatan obrok, na koji osobe sa invaliditetom i siromašni građani imaju pravo prema zakonu. Ali, tamo su ga ignorisali, čak i maltretirali.

Posle tog lošeg iskustva, odlučio je da ode na poznatu teritoriju - u svoju kancelariju, odnosno zfgradu. Tražio je da razgovara sa gradonačelnikom, ali su rekli mu da nije tamo. Kad je tražio da razgovara sa sekretarom gradskog veća, grubo mu je rečeno da će morati da sačeka u hodniku najmanje jedan i po sat, jer je službenik zauzet...

Shvativši da ništa ne funkcioniše kako treba i kako želi, Tenja je utvrdio da su žalbe građana opravdane. Skinuo je masku, a zaposleni u gradskoj skupštini bili su zapanjeni.

"Svrha ovog eksperimenta bila je da pokažem kakva je stvarnost koju građani svakodnevno doživljavaju, ravnodušnost i zanemarivanje javnih službenika sa kojima se suočavaju. Odlučio sam da ovo uradim jer nisam znao kome da verujem, građanima ili svojim saradnicima", rekao je gradonačelnik Kvatemoka lokalnim novinarima.

Mediji u Meksiku prenose da je Tenja pošteno izribao svoje saradnike i zaposlene u socijalnim službama i jasno im stavio do znanja da tako nešto više neće biti tolerisano.

POGLEDAJTE

Izvor: YouTube/Noticieros Televisa

Povezano

Sve vesti