mondo.rs

RUŽE ZA SREBRENICU: Performans Žena u crnom (VIDEO)

Autor:

Nevladina organizacija Žene u crnom organizovala je danas perfomans na Brankovom mostu u Beogradu, u znak sećanja na, kako tvrdi, "genocid u Srebrenici".

58
A- A A+
genocid,srebrenica,žene u crnom Foto: MONDO/Predrag Vujić

One su nosile transparent na kojem piše da se nikada neće zaboraviti "genocid u Srebrenici", pozivajući na odgovornost i solidarnost.

Izvor: MONDO

Učesnice protesta nosile su bele ruže, a na most su okačili transparent na kojem je pisalo: "Srebrebica 8372".

Policija je sve vreme obezbeđivala skup, delom zatvajući žutu saobraćajnu traku na Brankovom mostu, gde je izveden performans.

Osim jednog automobila iz kojeg se začula sirena, po koja psovka i pokazan srednji prts, nije bilo incidenata.

Izvor: MONDO

Smatra se da je u Srebrenici u julu 1995. ubijeno više do 8.000 muslimana, odraslih muškaraca i dečaka stasalih za borbu, ali ne i žena i starih, od vojnih snaga Republike Srpske i paravojnih formacija. To je bila burtalna odmazda za civilne žrtve stalnih napada 28. Divizije Armije BiH koja je dejstvovala iz Srebrenice kao zone koju su snage UN proglasile za "zaštićenu zonu" ali je nikada nisu demilitarizovale.

Šešelj: Smrtna kazna ko kaže da je Srebrenica genocid!

Broj ubijenih u ovoj akciji nikada nije utvrđen tačno, delom i zbog toga što su ubijeni u ratnom zločinu sahranjivani sa onima koji su poginuli ili ubijeni u borbi na drugim mestima.

Izvor: MONDO

Međunarodna zajednica na osnovu presuda Haškog tribunala i Međunarodnog suda u Hagu tretira taj događaj kao "genocid", čemu se protivi deo političke javnosti u Srbiji, smatrajući da je reč o raznom zločinu ali ne i geoncidu.

VUČIĆ POGOĐEN KAMENOM U GLAVU!

Povezano

Sve vesti