mondo.rs

Istanbulu preti RAZORNI ZEMLJOTRES

Autor:

Naučnici upozoravaju da bi Tursku, preciznije Istanbul, mogao da pogodi zemljotres koji bi razarajući, poput onih iz 1766. i 1894. godine

0
A- A A+
najnovija, zemljotres Foto: MONDO/Mario Milojević, ilustracija

Zemljotres jačine između 7,1 i 7,4 stepeni mogao bi da se dogodi u Istanbulu u skorije vreme, pokazuju istraživanja naučnika.

Novi zemljotres, za koji naučnici navode da postoji realna opasnost da se dogodi, ali ne mogu da pretpostave tačno kada, bio bi slične snage kao oni 1766. godine ili 1894. godine, koji su odneli hiljade života.

Turska leži na tlu podložno zemljotresima i gotovo svakodnevno se dešavaju blaži potresi. Osim pomenutih zemljotresa, u svežem sećanju je onaj iz 1999. godine u Izmiru, koji je bio jačine 7,4 stepeni i trajao je 37 sekundi. Poginulo je 17.000 ljudi, a više od 40.000 bilo je povređeno.

Potencijalno najopasniji je takozvani Severnoanatolijski rasad koji se nalazi u vodama baš ispod turske metropole koja ima 15 miliona stanovnika. Istraživanja nemačkih naučnika pokazala su da se baš tu stvara tektonska "opruga" koja bi mogla da izazove zemljotres razorne snage.

Naučnici su postavili instrumente duboko u more (dubina je 800 metara) i izvršili su više od 650.000 merenja za 39 meseci kako bi došli do ovog zaključka.

Od poslednjeg velikog zemljotresa 1999. godine, stručnjaci i konstantno upotoravaju turske vlasti da preduzimaju mere kako bi se posledice ove preteće prirodne katastrofa, koja se ne može sprečiti, koliko toliko ublažila.

Povezano

Sve vesti